Covid, média és jogállamiság – indul a portugál elnökség

Január elsejétől fél évre Portugália vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németországtól. A portugálok a járvány leküzdése mellett kiemelt figyelmet kívánnak fordítani egyebek mellett a jogállamiságra és a média sokszínűségére is.

A január elsejével kezdődő fél évre Portugália lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. A feladat nem kevés kihívást tartogat, hiszen össze kell hangolni a járvány elleni védekezést, kiemelt figyelemmel az oltások elosztására és koordinálni kell a gazdasági segélycsomagot is.

“Egy olyan időszakban, amikor a Covid-19 járvány súlyos és jelentős kihívásokat jelent az EU számára, a portugál elnökség mindent megtesz majd, hogy ez a hat hónap új ciklus kezdetét jelentse Európa számára” – fogalmazott az ibériai ország közleménye.

Ehhez kapcsolódóan: Mit várunk 2021-től?

Az elnökséget Antonio Costa portugál miniszterelnöknek átadó német kancellár videóüzenetében úgy fogalmazott, Németország féléves időszakát a járványkezelés határozta meg.

“Meg vagyok győződve róla, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint a virus” – jelentette ki Angela Merkel, utalva arra, hogy az Európai Unió közösen szerezte be, majd osztotta szét a tagállamok között a virus elleni vakcinát.

A portugál elnökség hat hónapja alatt a klímaváltozás és a digitalis átállás mellett kiemelt figyelmet fordít majd a jogállamiságra, a diszkrimináció elleni küzdelemre, a média sokszínűségére és a dezinformáció elleni harcra.

Külpolitika terén Portugália törekszik majd a kapcsolatok erősítésére Afrikával és Latin-Amerikával, miközben különös figyelmet fordít majd az új amerikai elnök, Joe Biden adminisztrációjára is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.