Európában már 400 ezer felett a járvány halálos áldozatainak száma

Francia orvosok egy Lyonból érkező koronavírusos beteget szállítanak kórházba Strasbourg repteréről, 2020.11.06.

Az Egyesült Királyságban és Olaszországban van a legtöbb áldozat. Vasárnap Magyarországon is minden korábbinál többen haltak meg a járvány miatt.

Laposodik a járványgörbe

Világszerte, szombati adatok szerint 61 604 201 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 1 442 171. Az Európai Unió járványügyi központja szerint Európában vasárnapra átlépte a 400 ezret az elhunytak száma. A legtöbb áldozatot az Egyesült Királyságban (57 511), Olaszországban (53 677) és Franciaországban (51 914) követelte a járvány. A legtöbb fertőzést ugyanakkor eddig Franciaországban regisztrálták Európán belül (2 260 789 esetet).

Magyarországon azért is meglepő az esetszám emelkedése, mert több európai országban (például Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában) a hónap második felében már csökkent a napi esetszám. A hagyományos tesztelés adatai alapján, a pozitív és negatív teszteredmények arányát tekintve egyébként Magyarországon is látható javulás, de a tesztek alacsony száma miatt nehéz pontosan értékelni a helyzetet.

Ehhez kapcsolódóan: Koronavírus - Soha ennyi halott és újonnan regisztrált fertőzött nem volt még itthon

A lezárások mellett a járvány sikeres kezeléséhez a tesztelés fokozása is hozzájárul, Szlovákiában például november elején 3,63 millió állampolgárt, az ország lakosságának kétharmadát tesztelték, kiszűrve több tízezer fertőzöttet, és feltérképezve a gócpontokat.

Ausztria több tartományában, valamint Bécsben decemberben indul hasonló, tömeges tesztelés. Bécsben eredetileg december 2-től teszteltek volna, de az informatikai rendszer problémái miatt két nappal később, december 4-én, pénteken kezdik a tömeges tesztelést. Az osztrák fővárosban 300 tesztelési pontot alakítanak ki, ahol a városvezetés szerint 1,2 millió lakostól vesznek majd mintákat.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!