Évek óta jelen lehet Nagy-Britanniában a majomhimlő, vakcinákat tesztel a Moderna

Képünk illusztráció

Az amerikai gyógyszergyártó vállalat preklinikai vizsgálatokat folytat majomhimlő elleni lehetséges oltóanyagokkal, miközben a fertőzés terjedőben van az Egyesült Államokban és Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai jelentése szerint eddig a világ mintegy húsz országában csaknem háromszáz esetet regisztráltak, ám a széles körű terjedés kockázata továbbra is alacsony.

A WHO szerint a betegség mostani megjelenése annyiban tér el a szokványostól, hogy a vírus olyan országokban jelent meg, ahol rendszerint nem szokott.

Az elmúlt hetekben Európában a legtöbb majomhimlős esetet Nagy-Britannia után Spanyolországban szűrték ki. Előbbiben már 78-ra, utóbbiban pedig 59-re nőtt az esetek száma.

Egészségügyi szakértők szerint a vírus már évek óta jelen lehet Nagy-Britanniában, csak senki nem azonosította.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyire kell aggódnunk a majomhimlő miatt?

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé tartozik a jellegzetes kiütések mellett a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a hidegrázás és a fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Ehhez kapcsolódóan: Nem várható tömeges védőoltás a majomhimlő ellen

Szlávik János infektológus az InfoRádió Aréna című műsorában arról számolt be, hogy az emberiség 1958 óta ismeri a majomhimlőt, és már többször előfordult, hogy behurcolták az Egyesült Államokba vagy európai országokba.

„Valószínűleg az emberek egy új vírusbetegség említésekor már megijednek, ha azt hallják, hogy a szomszédban felütötte a fejét egy ilyen betegség, de nyugodjon meg mindenki, ez egy teljesen másfajta megbetegedés, egy jóindulatú, Afrikából származó zoonózis” – mondta.

„Nem kell félni a majomhimlőtől az emberiségnek, ebből nem lesz koronavírus-szerű járvány” – tette hozzá.

Készült a BBC, az InfoRádió, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.