Évszázadok után hazatér a Kaukázusba az ikonikus jeruzsálemi örmény kerámia

Egy évszázadnyi közel-keleti fejlődés után a jeruzsálemi örmények ünnepelt kerámiaművészete hamarosan Örményországban bontakozhat ki.

A jeruzsálemi Sziklamecset a világ legrégebbi iszlám szentélye, amely a zsidóság legszentebb helyén épült. 1919-ben, amikor a szentély mozaikjai elkezdtek lepattogzani, keresztény örményeket hívtak a megjavításukra.

A Sziklamecset vagy más néven Szikladóm Jeruzsálem óvárosában. Az 1900-as évek elején az akkori brit hatóságok szerint gyakran árusították a városban a szentélyből származó, feltehetőleg lehullott darabokat

Palesztina akkori brit uralkodói a mai Nyugat-Törökországban található Kütahyából kerestek örmény származású kézműveseket, akik az örmény népirtás elől menekültek a Közel-Keletre.

Az örményeket nagyra becsülték kerámiaművészetben való jártasságuk miatt, de mivel a Sziklamecset helyreállításának finanszírozása elapadt, és egyre többen kifogásolták, hogy keresztények dolgoznak egy iszlám szentélyen, néhány éven belül leállították a restaurálási munkálatokat.

A Sziklamecset-műhely kézművesei kerámiát szárítanak Jeruzsálemben a húszas évek elején. A vállalat egyike volt annak a két cégnek, amelyet a britek által Palesztinába hurcolt örmények alapítottak

1922-ben az örmény kézművesek önállóan indultak el, és két külön műhelyt hoztak létre Jeruzsálemben, amelyek csempére és díszített kerámiára szakosodtak. A telepesek a perzsa és iszlám technikákból merítettek, de fokozatosan kialakították saját művészi stílusukat, amely mentes volt az oszmán uralom korlátozásaitól. Az ihletet nagyrészt fogadott hazájuk állataiból és tájaiból merítették.

Egy nő vázát fest a húszas évek elején David Ohannessian örmény származású keramikus műhelyében

Ma több fazekasműhely működik Jeruzsálem örmény negyedében. A különleges műalkotásokat főként diplomáciai ajándékként értékesítik, valamint a világ minden tájára exportálják.

Marie Balian világhírű örmény kerámiaművész épületkerámiája Jeruzsálem örmény negyedében

1992-ben a washingtoni Smithsonian Intézet egy hónapig tartó kiállítást rendezett a jeruzsálemi örmény kerámiákból, amelyeket főként Marie Balian, az új művészeti forma egyik mestere festett. Számos más múzeum, köztük a londoni Victoria és Albert Múzeum gyűjteményében is találhatók jeruzsálemi örmény kerámiák.

Setrag Balian, Marie Balian unokája viszi tovább a családi tradíciót

„Ez a fajta művészet Jeruzsálem szimbólumává vált” – mondta el Setrag Balian a Szabad Európának a családi tulajdonban lévő Balian Armenian Ceramics of Jerusalem gyárban, amelyet dédapja alapított száz évvel ezelőtt.

Balian nagyanyjának, Marie-nak tulajdonítja, hogy olyan művészi szintre emelte a jeruzsálemi kerámiát, ahol „szinte hallani lehet a szelet és a víz áramlását”. Ezzel szemben – emeli ki – az Oszmán Birodalomban az örmények által készített kerámiák viszonylag ismétlődő és statikus motívumokat és bibliai jeleneteket használtak.

Faldíszrészlet a Balian gyárban

A Balian gyár az egyik legrégebbi folyamatosan működő vállalkozás Jeruzsálemben, de a család ma már munkái nagy részét az Egyesült Államokba exportálja. A Jeruzsálemben készült kék-fehér csempék gyakran kaliforniai úszómedencékben köszönnek vissza.

Kiszállításra váró mesterművek a Balian fazekasüzemben

A Balian család lesz az első jeruzsálemi örmény keramikusközösség, akik munkáikkal visszatérnek Örményországba. A tervek szerint egy gyár-múzeum-kávézó együttest nyitnak a Jerevántól északnyugatra fekvő Asztarakban.

Kerámiacsempék egy lakóház előtt Jeruzsálem örmény negyedében. Örmények a IV. század óta élnek az óvárosban

Artiom Chernamorian örmény–izraeli volt újságíró a Szabad Európának azt nyilatkozta, hogy e művészeti forma visszatérése Örményországba egyszerre lesz idegen és őshonos. Szerinte a jeruzsálemi örmény kerámiához hasonlót sem lehet találni Örményországban.

Készül egy tál a Balian-műhelyben

Balian szerint Örményországban nemrégiben néhány kerámiaműhely elkezdte másolni ezt a stílust, szerinte ez az irány mégis teljesen új lesz, amikor megérkezik a Kaukázusba. „Ez nem a mi örmény kultúránk. Sokkal inkább jeruzsálemi örmény, mint örmény” – mondja.