24,6 ezer milliárd forint érkezett Magyarországra a szitokszóként használt Brüsszelből

Lomb nélküli lombkoronasétány: az EU-s pénzek nem mindig mentek a legjobb helyre

Miért vett 180 fokos fordulatot Orbán Viktor az új NATO-főtitkár támogatásával kapcsolatban? Mennyi pénzt kapott Magyarország a csatlakozása óta a mára szitokszóként használt Brüsszelből, és milyen következményei lehetnek az eldurvult közbeszédnek? A hét legnézettebb videóiból, képgalériáiból és podcastjaiból válogattunk.

Bár korábban Orbán Viktor azt mondta: semmilyen körülmények között nem támogatja a leköszönő holland kormányfő, Mark Rutte NATO-főtitkári ambícióit, a NATO-főtitkár budapesti látogatása után 180 fokos fordulatot tett.

A NATO részéről ugyanis komoly fenyegetések hangozhattak el, akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztése is benne lehetett a pakliban – mondta a Szabad Európának a külpolitikai szakértő:

Brüsszelt egy ideje szitokszóként használja a magyar kormány, annak ellenére, hogy Magyarország hatalmas pénzekhez jutott az EU-ban: 2004 és 2022 között mai árfolyamon több mint 24,6 ezer milliárd forint jött az unióból.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: Mennyi pénzt kapunk az EU-tól?

Az eldurvult közbeszédnek, politikai kommunikációnak nagyon hosszú távú következményei lesznek. „Amikor féregként, patkányként beszélünk valakiről, akkor megfosztjuk emberi mivoltától” – fogalmazott a Szabad Európa podcastjában az elismert pszichológus-nyelvész, Pléh Csaba:

Ehhez kapcsolódóan: A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai – Szelfi Pléh Csaba akadémikussal

A szovjetektől független, önálló magyar külpolitikát követelt Nagy Imre volt miniszterelnök és társai újratemetésén Orbán Viktor. Sokan meghökkentek a bátorságán, mások az alkalomhoz méltatlannak találták a szavait, és a megszálló szovjet csapatok jóindulatát féltették.

A Szabad Európa Rádió megadta a lehetőséget, hogy a pályafutását épp kezdő politikus válaszoljon a beszédet érő kritikákra. Kordokumentum recsegő hangfelvételen:

A mekkai tömeges hőguta nem új keletű, a klímaváltozással azonban ötször súlyosabb, mint korábban. A tragédiához a nem regisztrált hívők nagyszámú beáramlása is hozzájárult:

Több mint ezerháromszáz ember halt meg hőgutában a mekkai haddzs zarándoklaton