Ezernél is több tanár utasíthatja el az oltást

Diák testhőmérsékletét mérik a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én

Nagyon sok a beteg gyermek, de nincs új járványügyi szabályozás. A kormány az iskolákra terhelte a döntést, új eszközök vagy adatok nélkül. Több mint ezer pedagógus tagadhatja meg az oltást Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik vezetője szerint.

Rengeteg a beteg gyermek mind az általános, mind a középiskolákban, mondta el Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) vezetőségi tagja az ATV szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Újragondolja a kormány a kötelező oltást

Sok osztályt kell karantén alá helyezni, azt viszont a szakszervezet vezetőségi tagja visszásnak tartja, hogy aki beoltott, az nem kerül karanténba.

Mint mondta, az is általános visszajelzés az oktatási intézményektől, hogy nincs vagy nem nagyon van tesztelés. Járványügyi intézkedés viszont akkor lehetséges, ha valakiről teszt segítségével derül ki, hogy fertőzött.

Ehhez kapcsolódóan: Belengették a sztrájkot, összefogtak a pedagógus-szakszervezetek

Az iskolákban jelenleg is a tavalyi intézkedési terv van életben, annyi különbséggel, hogy nem kötelező a maszkviselés a közösségi terekben, és a távolságtartás sem.

Ha egy iskola be akarja vezetni például a kötelező maszkviselést, „meg kell harcolni a szülőkkel”, mert egyes szülők szerint az egészségtelen lehet a gyereknek.

Ehhez kapcsolódóan: „Nagyon erősen meg fognak jelenni a tanulási zavarok”

Nagy szerint olyan sokan betegednek meg jelenleg, hogy az online oktatást is át kellene gondolni, pontos adatokat azonban nem kapnak az államtól ehhez.

Készítettek egy 194 intézményt érintő felmérést is, amely alapján az ott dolgozó 6253 beoltandó személy közül 1105 válaszolta azt, hogy ellenáll a kötelező oltásnak. Ez magasabb arány, mint amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének korábbi felmérése jelzett.