Fájdalom, szenvedés és remény a World Press Photo idei díjazottjainak képein

Az év fotója díj az AP munkatársának, Evgenij Maloletkának járt, aki lencsevégre kapta, ahogy kimenekítik a kilencedik hónapban lévő Irina Kalininát a légicsapás után a mariupoli szülészeti klinikáról március 9-én. A támadásban többen megsebesültek. Irina sérülési olyan súlyosnak bizonyultak, hogy kisbabája, Minor (ukránul békét jelent) halva született, és nemsokkal később őmaga is meghalt

A mariupoli szülészeti klinika ostroma (Evgenij Maloletka/AP) - Az év fotója

A 15 éves Khalil Ahmad pózol a Politiken fotósának, Mads Nissen kamerája előtt 2022. január 19-én az afganisztáni Heratban, miután szülei 3500 dollárért eladták a veséjét, hogy a családnak legyen pénze élelemre. A munkanélküliség és az éhezés miatt drámai mértékben megnőtt az illegális szervkereskedelem Afganisztánban.

A béke ára Afganisztánban (Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures) – World Press Photo:  Az év riportja

Ez a fotóalapú videoprojekt egy iráni ápolónő életének egyetlen kaotikus éjszakáját mutatja be, ahogy megmenti egy Reza nevű fiatal tüntető életét. A felvételek bepillantást engednek abba, milyen veszélyekkel kell szembenézniük a tüntetőknek ma Irán utcáin. Az országban tavaly szeptemberben kezdődtek a tiltakozások, Mahsza Amini halála után. A fiatal lányt őrizetbe vette a teheráni erkölcsrendészet, mert szűk nadrágot vett fel, és „nem megfelelően” viselte a hidzsábot. A lány később életét vesztette, a rendőrök vélhetően halálra verték

Nő, élet, szabadság (fotós: névtelen) - World Press Photo: Díj nyitott forma kategóriában

A tüntetésekről tudósítani próbáló újságírók és fotósok az iráni rezsim megtorlásával szembesülhetnek, amely a megfélemlítéstől kezdve a letartóztatáson át egészen a testi bántalmazásig terjed. A képeket készítő fotósok ezért biztonsági okokból sokszor névtelenek maradnak.

Nő, élet, szabadság (fotós: névtelen) - World Press Photo:  Díj nyitott forma kategóriában

Nő, élet, szabadság (fotós: névtelen) - World Press Photo:  Díj nyitott forma kategóriában

Jana Bacsek 79 éves édesapja, Viktor Gubarev egy orosz aknatámadásban vesztette életét. A nőt élettársa és édesanyja vigasztalja a holttest mellett Harkivban április 18-án

Jana és Victor (Alkis Konstantinidis/Reuters) – World Press Photo:  A legjobb egyedi kép, Európa

Janna Goma (jobbra) és szomszédai egy mariupoli lakás pincéjében rendezkedtek be. A kép  2022. március 6-án készült róluk.

(Evgenij Maloletka, AP) - World Press Photo:  Európa, történetek díj

Szerhij Kralja egy azon civilek közül, akik megsérültek az orosz ostromban. A képen éppen műtétje után pihen egy mariupoli kórházban március 11-én.

(Evgenij Maloletka, AP) - World Press Photo: Díj Európa, történetek kategóriában

A 23 éves Okszana Balandina és férje, Viktor násztáncukat járják el a lembergi kórházban május 13-án. Okszana mindkét lábát és bal kezének négy ujját leszakította egy gránát március 27-én. „A robbanás után rögtön úgy éreztem, mintha a lábaim az ürességbe zuhantak volna. Körbenéztem, és láttam, hogy már nincsenek sehol. Csak csont, hús és vér.” A pár a kórházban házasodott össze a nő műtétjei után.

(Emilio Morenatti/ AP)World Press Photo: elismerés
 

Egy iráni nő ül egy széken Teherán egyik forgalmas tere előtt, dacolva a kötelező hidzsábtörvénnyel 2022. december 27-én. "Néhány nappal Mahsza halála után a Keshavarzi körút mellett sétáltam, amikor láttam, hogy férfiak és nők, fiatalok és idősek hatalmas tömege egy olyan jelszót skandál, amelyet még soha nem hallottam: "Nő, élet, szabadság". Ez felszabadító hatással volt rám, nagyon meghatott" - mondta.

(Ahmad Halabisaz) - World Press Photo: elismerés:
 

Egyetlen fotón az ukrajnai háború minden borzalma, egy másikon az iráni nők megingathatatlan ellenállása és egy harmadikon az afgán családok nyomorú sorsa a tálib hatalomátvétel után. Idén is díjazták a legjobb, legerősebb, legfelkavaróbb sajtófotókat.