Fazekas Gábor: Mindenki képes arra, hogy egy kicsivel boldogabb legyen

Fazekas Gábor

Az MBSR, azaz a Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés) módszertanának kidolgozása egy amerikai zenmester és egyetemi tanár, Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Bár rengeteg öngyógyító módszer létezik, az MBSR bizonyított: ismeretanyagát számos egyetemen, például a neves amerikai MIT-n oktatják.

Fazekas Gábor egyike a módszer vezető oktatóinak Magyarországon, többek között személyesen Jon Kabat-Zinntől tanult. Eredetileg közgazdász, dolgozott a Magyar Természetvédők Szövetségénél és falusi polgármesterként is. Ingyenes kurzusokat tart az Országos Onkológiai Intézetben. Ő volt a Szelfi vendége.

Your browser doesn’t support HTML5

Fazekas Gábor: Mindenki képes arra, hogy egy kicsivel boldogabb legyen

Néhány téma, amiről szó esett a beszélgetésben:

1. A kellemetlen helyzetekkel -ilyen a krónikus fájdalom is- próbálunk megküzdeni, vagy próbálunk elmenekülni előlük. Ez azonban a tapasztalatok szerint nem működik.

2. Az MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) módszer lényege, hogy nem megküzdeni akar a kellemetlen helyzetekkel, hanem egyszerűen elfogadja azokat. Az MBSR-t a zen hagyományból fejlesztették ki az Egyesült Államokban. Mostanra egyetemeken oktatják, és tudományosan elfogadottá vált.

3. Azt tanítja, hogy csak a jelen pillanatra tudunk hatást kifejteni, a múltra és a jövőre nem. Ez csak tudatossággal érhető el, a tudatosság pedig egyszerű gyakorlatok segítségével, a figyelem kondicionálásával fejleszthető.

4. Az MBSR több hagyományból dolgozik, emelett a tudományos kutatási eredményeket is felhasználja.

5. Az eredetileg közgazdász Fazekas Gábor korábban dolgozott a Természetvédők Szövetségénél, aztán volt polgármester is. Most már csak a módszer oktatásával foglalkozik, emellett ingyenes foglalkozásokat tart az Országos Onkológiai Intézetben.