Letartóztatott az FBI egy afgán férfit – egyre nagyobb fenyegetést jelent az Iszlám Állam Horaszán

Háfez Szaíd (középen), az Iszlám Állam Horaszán egykori vezetője beszél egy videóban, amelyet a pakisztáni–afgán határ egy ismeretlen pontján rögzítettek

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy afgán állampolgárt, akit terrortámadás elkövetésére tervezett összeesküvéssel vádolnak. A férfi az elnökválasztás napján lépett volna akcióba az Iszlám Állam Horaszán nevében. Szakértők szerint egyre nagyobb fenyegetést jelent a szélsőséges csoport.

Naszir Ahmad Tavedi Egyesült Államokban élő afgán állampolgár november 5-ére támadást tervezett az Iszlám Állam Horaszán (IS-K) nevében – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az afganisztáni székhelyű IS-K az elmúlt években számos pusztító, nagy horderejű támadást hajtott végre Oroszországban, Iránban és Tádzsikisztánban. „Az IS-K veszedelmes fenyegetést jelent a régióra és a Nyugatra egyaránt” – mondta Abdul Szajid Svédországban dolgozó kutató, aki az afganisztáni–pakisztáni térségben működő fegyveres szervezetek tevékenységét követi nyomon.

Ehhez kapcsolódóan: Három év elmúltával az afgánok még mindig nem tértek magukhoz a kabuli repülőteret érő, megsemmisítő támadásból

„Az IS-K nem korlátozódik Afganisztánra – tette hozzá. – Globális céljai vannak, olyan hálózatot tudhat a magáénak, amely regionális és nemzetközi szinten egyaránt működik."

Mintegy 140 embert öltek meg az IS-K tagjai egy moszkvai koncertterem elleni márciusi támadásukban

Rugalmas erő

Az IS-K tekinthető az Iszlám Állam (IS), a 2014-ben Irak és Szíria nagy részét lerohanó szélsőséges csoport regionális szervezetei közül a legaktívabbnak és a legerősebbnek. Az Iszlám Államot nagyrészt legyőzte az Egyesült Államok vezette koalíció. Az IS-K-t 2014 végén Afganisztánban alapították, és az Iszlám Állam dél- és közép-ázsiai terjeszkedésének részeként kisebb területeket foglalt el az országban. Hamarosan támadni kezdték az afgán és a nemzetközi erők, valamint a rivális fegyveres csoport, a tálibok.

Elemzők úgy vélik, hogy az IS-K által jelentett fenyegetés nőtt az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása és a Nyugat támogatását élvező afgán kormány 2021-es összeomlása óta.

A tálibok, akik átvették a hatalmat, kegyetlen háborút folytattak az IS-K ellen, kulcsfontosságú parancsnokait és több száz harcosát ölték meg vagy fogták el, de az IS-K magáévá tette a városi hadviselés stratégiáját, és továbbra is rugalmas ellenálló erő maradt.

A csoport sorait külföldi harcosok gyarapították, különösen a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokból. Ez lehetővé tette az IS-K-nak – amely kalifátust vagy iszlám államot kíván létrehozni Horaszánban, a mai Afganisztán, Pakisztán, Irán és Közép-Ázsia egyes részeit magába foglaló történelmi régióban – a rajtaütések folytatását Afganisztánban és komplex támadások végrehajtását a térségben.

Márciusban az IS-K fegyveresei megrohamozták a Crocus rendezvényhelyszínt Moszkva mellett, és mintegy 140 embert öltek meg, ezzel is aláhúzva a térségre jelentett veszélyt.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva: négy külföldi fegyverest vettek őrizetbe a pénteki támadás után, a halottak száma meghaladta a 130-at

Palesztin nők és gyerekek egy romokkal borított úton Gázában 2024. október 7-én, Izrael és a Hamász háborújának első évfordulóján

A sérelmek kihasználása

Szakértők szerint az olyan szélsőséges csoportok, mint az IS-K, megpróbálják kihasználni a muszlimokok sérelmeit, amióta Izrael megindította pusztító háborúját a Gázai övezetben. Ez azután történt, hogy a Hamász – az Egyesült Államok és az EU által terroristának bélyegzett csoport – október 7-én támadást hajtott végre Izrael ellen, és mintegy 1200 embert megölt.

Izrael a közelmúltban kiterjesztette a háborút, gyilkos bombatámadásokat és szárazföldi inváziót indított Libanonban. Ezek célkeresztjében a Hezbollah, a Dél-Libanon nagy részét ellenőrző fegyveres csoport és politikai párt áll.

Lucas Webber, a Militant Wire társalapítója és a The Soufan Center kutatója szerint az IS-K a Nyugat elleni támadások fő hangadója a közel-keleti konfliktus nyomán. „Az IS-K-nak erős, többnyelvű propagandagépezete van – mondta a Szabad Európa által működtetett Azadi Rádiónak. – Nagyon különböző diaszpóraközösségeket képes elérni, hogy megszerezze a támogatásukat és mozgósítsa a tagjaikat erőszakos akcióihoz.”

Webber szerint az IS-K és toborzói megcélozták Európát. Most „az aktivitás növekedését kezdjük látni Észak-Amerikában is, különösen az Egyesült Államokban”.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban „iszlamista merénylettervek” miatt vettek őrizetbe három tinédzsert
Írta Frud Bezhan és Zhakfar Ahmadi.