Fekete-Győr András utolsó felszólalása után kivonult a parlamentből

Fekete-Győr András a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt 2024. október 17-én

Újra zsarnokság van Magyarországon minden gondolatban, minden mozdulatban – mondta Illyés Gyulát idézve a momentumos Fekete-Győr András utolsó parlamenti felszólalásában, miután jogerős felfüggesztett börtönbüntetése miatt elveszti mandátumát. Bolsevik tempó, nem fog hiányozni – reagált a kormány részéről Hidvéghi Balázs államtitkár.

Önszántából úgy döntött, hogy most beszél utoljára a Fidesz által leuralt parlamentben, ha a megfosztási eljárása végén nem citálják be – mondta Fekete-Győr András napirend előtti felszólalásában. Őt ültették a vádlottak padjára, de szerinte a történet nem róla szól, hanem a megfélemlítésről. Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét idézte. „Látjuk és érezzük, hogy újra zsarnokság van Magyarországon minden gondolatban, minden ki nem mondott szóban és minden mozdulatban újra zsarnokság van. Mert ahol zsarnokság van, képviselőtársaim, ott zsarnokság van” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Most már értik, mire gondolt a költő, miért félthetik az egzisztenciájukat, a jövőjüket ebben a rendszerben, ha a hatalomnak nem tetsző módon viselkednek. Két nap múlva 1956 hőseire emlékezünk, és nagy csalódással látják, hogy a kormánypártok legyintenek Maléter Pál, Nagy Imre vagy Mansfeld Péter hősies küzdelmére, mondván, nem volt semmi értelme – tette hozzá.

Szerinte egyre több a párhuzam 1956 októbere és a mai Magyarország között. A mai kormány reggel, délben és este is orosz érdekeket képvisel. Szuverenitásvédelmi Hivatal néven új ÁVH-t működtet, amelynek egyik vezetője egy korábbi III/III-as tiszt, a Pegazus-botrány óta pedig azt is tudják, hogy visszahozták a lehallgatásokat, a megfigyeléseket újságírók, politikusok és más magyarok ellen, ami szégyen. Kiüresítették a parlamenti munkát, sem a választóknak, sem a magyar nemzet hőseinek nem adják meg a tiszteletet.

A magyar választók június 9-én kinyilvánították, hogy elemi erejű változást akarnak. Ő ott lesz a változás első soraiban akkor is, ha felfüggesztett börtönnel próbálják fenyegetni – jelentette ki. „Ott leszek, ott fogok harcolni, ha akarnak, dugjanak érte börtönbe, most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. (…) Most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” – ezekkel a szavakkal zárta utolsó felszólalását, majd levette a mikrofont a zakójáról, és kiment az ülésteremből.

Hidvéghi Balázs: Nem fog hiányozni

Ön nem politikai elítélt, hanem egy elítélt politikus, aki köztörvényes bűncselekményt követett el, és ezért a bíróság teljesen jogosan elítélte – kezdte válaszát a kormány részéről Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága fontos alapérték, de nem egyenlő az erőszakkal, nem lehet rendőrökre támadni, akik a Parlament épületét védik. Tévedés, hogy a Fidesz uralta le a parlamentet, ez a választók döntése volt, amit tiszteletben kell tartani.

A fizikai erőszak semmilyen körülmények között nem fogadható el, ezt a határt nem lehet átlépni, pláne nem egy politikusnak – folytatta. Ez bolsevik tempó, régen is erőszakkal próbálták megragadni a hatalmat, amelynek főszereplői Kun Béla, Rákosi Mátyás, Apró Antal, és vannak egészen friss képviselői is, akik úgy gondolják, hogy rendben van az erőszak. Nekünk nem fog hiányozni Fekete-Győr András, de legyen óvatos, mert felfüggesztett börtönre ítélték – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az LMP-ből kilépett Csárdi Antal állítja: Ungár Péter és Vitézy Dávid egyeztetett Rogán Antallal

Egy év börtön két évre felfüggesztve

Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjét, korábbi elnökét hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen egy év felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtökön. Az eljárás adatai szerint Fekete-Győr hat éve a Parlamentnél tartott tüntetésen füstgránátot dobott a rendőrök felé.

A Fővárosi Ítélőtábla közleménye szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. május 26-án kihirdetett elsőfokú ítéletében Sz. K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki hivatalos személy ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt, ezért két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette, ugyanakkor Fekete-Győr András másodrendű vádlottat az ellene csoportosan, társtettesként elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon 2024. február 12-én kihirdetett ítéletében több ponton megváltoztatta az elsőfokú döntést, bűnösnek mondta ki a másodrendű vádlottat bűnsegédként, hivatalos személy ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt, amelyért egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

A törvényszék ítélete elleni fellebbezések miatt az ügy harmadfokon az ítélőtáblán folytatódott. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében megállapította, hogy a másodrendű vádlott társtettesként követte el a hivatalos személy elleni erőszakot.

A rendszerváltás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé vált – reagált Fekete-Győr András az ítélet után. Bár megtehetné, nem él a parlamenti visszadelegálás lehetőségével, Cseh Katalinnak adja a mandátumát. Az Indítsuk Be Magyarországot pártalapítvány elnökeként folytatja küzdelmét egy új rendszerváltásért – írta a Facebookon.

Szerinte az eldobott füstgyertyával senkinek nem okozott sérülést, sem anyagi kárt a rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen, de ez „a Fidesz által leuralt Fővárosi Ítélőtáblát nem érdekelte”.

Az ítélet egyben azt is jelenti, hogy a rendszerváltás óta ő lesz az első országgyűlési képviselő, akit megfosztanak parlamenti mandátumától – írta.