Félelmet keltő háborús kampány a békéért, visszalépés a főpolgármesterségtől, és elkaszált népszavazási kezdeményezés

A jelenleg folyó politikai kampányban megjelenő háborús plakátok, háborús reklámok súlyosan ártalmasak a gyerekekre, mert zsigeri félelmet zúdítanak rájuk – figyelmeztetnek gyermekvédelmi szakemberek. „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval tartott újabb Békemenetet a kormánypárt és szimpatizánsai. Elutasították Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését az életvégi döntésről, és visszalépett Szentkirályi Alexandra. A hét legkedveltebb közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Veszélyes a gyerekekre és sértik a jogaikat a kormány háborúról szóló kampányvideói, plakátjai, reklámjai – fogalmaztak gyermekvédelmi szakemberek a Népszavának. „A háborús retorika és félelemkeltés, amely nem csak a köztereken elhelyezett kampányplakátokon, a televíziós reklámokban, internetes felületeken, kifejezetten gyerekeknek szóló programok, filmek közben, de gyerekek szerepeltetésével zajló kampányrendezvényeken is tetten érhető, sérti az ENSZ Gyermekjogi egyezményében foglalt gyermeki jogokat. A gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenységek szereplői, díszletei vagy eszközei. A jelenleg folyó politikai kampányban megjelenő »háborús plakátok«, »háborús reklámok« a gyerekekre súlyosan ártalmasak, mert zsigeri félelmet zúdítanak rájuk” írja a Gyermekjogi Civil Koalíció.

Múlt hétvégén ismét Békemenetet tartott a kormánypárt és szimpatizánsai „Magyarország maradjon a béke szigete!” mottóval:

Közben Brüsszelben álságosnak és orosz érdekeket kiszolgálónak tartják Orbán „békepártiságát”:

A héten előbb arról szóltak a hírek, hogy Sulyok Tamás államfő elutasította Karsai Dániel kegyelmi kérvényét:

Később az is kiderült, hogy az Alkotmánybíróság is elutasította az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria végzése miatt nyújtottak be, miután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely nem hitelesítette Karsai Dániel két népszavazási kérdését az eutanáziával kapcsolatban. Ezzel Karsaiék az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, azaz nem lehet népszavazást tartani az életvégi döntésekről ezekkel a kérdésekkel.

A héten újabb Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat vehetett át kollégánk, Báthory Róbert az Esély Labor Egyesülettől borsodi riportjáért:

A riportban a Szabad Európa azt mutatta be, hogy egy borsodi faluban a gyerekek ellógott óráiért a szabadságukkal fizetnek a szüleik:

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények között (nemre való tekintet nélkül) a legmagasabb arányban a gyermekpornográfia szerepel a Legfőbb Ügyészség adatai alapján, feltehetőleg az egymásnak vagy harmadik félnek átküldött saját intim felvételek elterjedése miatt. Magas még a közfeladatot ellátó személy (például pedagógusok) elleni erőszak és a rablások száma, de nem sokkal lemaradva ezektől szintén gyakori a szexuális erőszak. Az, hogy ezek a bűncselekmények egyáltalán előfordulhatnak, és a gyerekek emiatt bekerülnek a javítóba, megszólaltatott szakértőink szerint a gyermekvédelmi rendszer gyengeségét mutatja – írtuk.

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk, hogy zajlik az élet az ország egyetlen, csak lányok számára fenntartott javítóintézetében. A javítóintézetek lakóinak túlnyomó részét adó fiúk esetében azonban sokszor egészen más a helyzet. Most velük foglalkoztunk részletesebben:

Ehhez kapcsolódóan: Tizenhat évesen drogkereskedő és fegyveres rabló, de kitűnő tanuló – fiúk a javítóban

A Szelfi vendége Szőke Judit volt. A legszegényebb falvakban mindenki úgy fog szavazni, ahogy a helyi polgármester elvárja – mondja az Új Start Alapítvány igazgatója, aki évtizedek óta foglalkozik a romák felzárkóztatásával:

Ehhez kapcsolódóan: Szőke Judit: Felesleges emberi jogokkal gyötörni az embereket, ha nincs mit enniük

„Nem szeretem, ha engem vagy a választót hülyének nézi a kormány, hiszen semmi köze nincs a költségvetés elhalasztásának az amerikai elnökválasztáshoz” – mondta el Surányi György a Címlapban. Szerinte a tanárok béremelésének a világon semmi köze nincs az európai uniós pénzekhez. Az MNB volt elnöke kifejtette: ezermilliárdnyi olyan kifizetése van a költségvetésnek, amely a gazdasági racionalitás szempontjából kifejezetten káros:

Stábunk utánajárt, hogy halad a Belgrádban épülő mini-Dubaj, és megkérdezte Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti felhőkarcolótervekről:

Végül péntek reggel Szentkirályi Alexandra bejelentése robbantotta fel a közösségi médiát: