Felkerülhet az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára a slivovica
Ilija Malovic szociológus szerint a slivovica tipikus szerb termék, mivel egy helyben termesztett gyümölcsből – szilvából – készül, amely széles körben elérhető, és mivel a pálinkát családok és helyi közösségek körében készítik és fogyasztják
A szerbek akkor isznak slivovicát, amikor ünnepelnek, gyászolnak, vendéget fogadnak, vagy egyéb fontos eseményen – magyarázta Malovic. Az emberek mindig elraktározták a legjobb üvegeket az esküvőre, a gyermek születésére és a temetésre – tette hozzá. „A slivovica elkíséri az embert egész életén át, az elejétől a végéig része marad, és mindig is része volt a nemzet identitásának”
Miroslav Milošević főzi a pálinkát a szerbiai Rožanciban, Belgrádtól húsz kilométerrel délre 2022. november 11-én
A közép-szerbiai Rožanciban Miroslav Milošević saját maga készíti a slivovicát a családi gyümölcsösből származó szilvából az apja és nagyapja által használt technikával
A slivovica fontos szerb exportcikké vált, és a Szerbiába látogató turisták között is népszerű
A jobb minőség érdekében a slivovicát néha tölgyfa hordóban tárolják, ami barnás, whiskyre emlékeztető színt és kissé kesernyés ízt kölcsönöz neki. Az öregedéssel pedig egyre jobb lesz a nedű
Az utóbbi években a slivovicát és más gyümölcspálinkákat előállító kisvállalkozások is betörtek a piacra
„Az idősebbjeink azt szokták mondani, hogy ez olyan, mint egy gyógyszer – mosolyog Milošević. – Megiszol egy kis pohárkával, és máris meggyógyulsz tőle, akármi is a bajod”
Az ENSZ kulturális ügynöksége, az UNESCO várhatóan ebben a hónapban dönt arról, hogy felveszi-e a szeszes ital elkészítéséhez és használatához kapcsolódó társadalmi gyakorlatokat és ismereteket a világ szellemi kulturális örökségének listájára
A szerb szilvapálinkát évszázadok óta családi manufaktúrákban készítik, a receptúra nemzedékről nemzedékre száll, és szakértők szerint a nemzeti identitás részévé vált.