Feszültségek az oktatástól a villanyvezetékig

Your browser doesn’t support HTML5

Budapesten élőlánccal tiltakoztak a diákok tanáraik kirúgása ellen. Iránban diáklányok megkergettek egy tanfelügyelőt. Tüttő Kata szerint a brutális rezsiszámlák ellenére lesz közvilágítás, de önkormányzatok már nem sokáig. A hét videói között egy exkluzív interjút is talál Ujhelyi Istvánnal.

A hét az ellenállás hete volt az oktatásügyben: több ezren alkottak élőláncot – a Keletitől a Széll Kálmán térig – a polgári engedetlenségi akciók miatt kirúgott tanárokkal való szolidaritásból.

Your browser doesn’t support HTML5

„Nincs tanár, nincs jövő” – Több kilométeres élőlánc a tanárokért

Szerda délután aztán több ezer, az oktatásért aggódó ember, főként diákok foglalták el pár órára a hidat. Este a Kossuth téren, a Parlament előtt már becslések szerint több tízezren demonstráltak a tanárokért.

Egyedül a Szabad Európának nyilatkozott távozása okairól Ujhelyi István, aki vasárnap nyílt levélben jelentette be, hogy közel harminc év után kilép az MSZP-ből. Azt mondta, ez már nem az ő, hanem Molnár Zsolt pártja. Arról is beszélt, hogy szerinte mások is kiléphetnek az MSZP-ből a következő hetekben.


Videóban számoltunk be arról, hogy derült égből villámcsapásként érte Attilát, amikor a korábbi összeg százszorosát számlázták ki neki egy negyven négyzetméteres nyaraló rezsijeként. A férfi esete valószínűleg nem számít egyedinek a rezsicsökkentés csökkentése után. A lakossági ügyfeleknek az átlag fölötti fogyasztásért úgynevezett piaci árat kell fizetniük az áramért, de a hetven forint körüli ár nem a valódi piaci érték. Az önkormányzatoknak viszont a valós piaci árat kell kifizetniük a villamos energiáért – hússzor annyit, mint két éve. Az állam ebbe nem szól bele, pedig a szolgáltató, az MVM az ő tulajdonában van.

Your browser doesn’t support HTML5

Derült égből a villanyszámla

Iránban közben olyan videófelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken dühös diáklányok – némelyikük fedetlen hajjal – állítólag az iráni oktatási minisztérium egyik tisztviselőjével szállnak szembe, és zavarják ki az iskolájukból a Teherántól nyugatra fekvő Karadzs városában. Iránban többtucatnyian haltak meg azóta, hogy szeptember 16-án országos tüntetések kezdődtek egy 22 éves nő hatósági őrizetben bekövetkezett halála után. Mahsza Aminit az erkölcsrendészet állította elő, mert szerintük nem viselte megfelelően a fejkendőjét, vagyis a hidzsábot.

Your browser doesn’t support HTML5

Dühös diáklányok kergették ki az iráni tisztviselőt az iskolából

Végül arról is beszámoltunk, hogy újra családjuk körében lehetnek az Azovstal orosz fogságból kiszabadult védelmezői. Az első találkozásra szeretteikkel Törökországban került sor, ahová az Oroszország és Ukrajna között lezajló fogolycserét követően vitték a katonákat.

Több hónapnyi fogság után újra láthatták családjukat az Azovstal védői