Sérült gyerekek, egy holokauszttúlélő és a mariupoli acélgyárból kimenekültek története

Your browser doesn’t support HTML5

Dorottya 14 éves volt, amikor elgázolta egy autó a zebrán, ahol szabályosan kelt át. Elvira Bortsz szerint rémesebb Mariupol orosz ostroma, mint amit a II. világháború alatt átélt. Megrázó történeteket meséltek azok a civilek, akiket már sikerült kimenekíteni az Azovstalból. Róluk is szóltak a Szabad Európa e heti videóriportjai. Válogatás.

A Kacifántos Gyermekeink Mosolyáért Alapítvány nappali intézményében jártunk Maglódon, ahol jelenleg hat, fogyatékossággal élő, súlyosan sérült gyermek és fiatal felnőtt ellátásáról gondoskodnak – állami segítség nélkül. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársa szerint a sérült gyerekek ellátása rendszerszinten nincs megoldva.

Your browser doesn’t support HTML5

"A mi gyerekeink azok, akikre nem költ az állam" – riport a súlyosan sérült gyerekek ellátásáról

Közel három hónapja tart Oroszország Ukrajna elleni inváziója. Miközben Kijev egyik elővárosában, Irpinyben megjelentek az élet első jelei, a szinte porig rombolt Mariupol acélüzemében folytatódnak a harcok.

Az Azovstal acélműből első körben több mint 150 civilt menekítettek ki. Megrázó történeteket osztottak meg helyi szerkesztőségünkkel azok, akiknek sikerült kijutniuk.

Your browser doesn’t support HTML5

Megrázó történetek az ostromlott Azovstalból

Ukrajna szerint hadseregük némi előrelépést ért el az elmúlt napokban az orosz csapatok kiszorításában Harkivból, de közben folytatódnak a harcok a Donbászban. Fotók a harkivi frontvonalról.

Ukrán aknavetők az orosz csapatok ellen

Az ukrán Elvira Bortsz 87 éves, túlélte a holokausztot és Leningrád náci ostromát is. Azt mondja, rémesebb Mariupol orosz ostroma, mint amit a II. világháború alatt átélt. 94 éves férjével elmenekültek az ostromlott ukrán kikötővárosból.

Ez az utolsó interjú, amelyet Vira Hirics, a Szabad Európa ukrán munkatársa készített, mielőtt április 28-án életét vesztette a kijevi lakóházát érő orosz rakétacsapás következtében.

Your browser doesn’t support HTML5

Leningrád ostrománál is rémesebb, ami Mariupolban történik, mondja a holokauszttúlélő

A szülészeti rendszerben elszenvedett traumákról és következményeikről beszélgettünk egy szülésznővel, egy pszichológussal és a Másállapotot a Szülészetben mozgalom egyik alapítójával a múlt heti Szelfiben. A beszélgetést alább hallgathatja meg.

Your browser doesn’t support HTML5

„A magyar szülészet a legjobb fogamzásgátlás” – Másállapotot a Szülészetben mozgalom

E heti kvízünkben megtippelheti, hány betöltetlen óvodapedagógusi hely van az országban, hogy áll Magyarország a tanári bérek tekintetében európai viszonylatban, és hogy növelte vagy csökkentette-e a közoktatásra fordított kiadásait a Fidesz-kormány.

Videóink már a YouTube-on is elérhetők. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy ne maradjon le legfrissebb riportjainkról!

Ha pedig szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket, akkor csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához!