Tbiliszi szovjet korabeli rejtelmes föld alatti világa

Egy georgiai fotós bemutatja a Tbiliszi utcái alatt lapuló titkos és elhagyatott zugokat.

Tbiliszi utcái alatt alagutak, bombabunkerek és szovjet időkből származó kamrák hálózata húzódik, amelyekről sok helybéli semmit sem tud. Az elmúlt hónapokban David Tabagari fotós rendkívüli felfedezésekre jutott eme csendes alvilág kutatásával.​

David Tabagari georgiai fotós

A hivatásos fotós 2021 tavaszától kezdve indult felfedezőútra azokon a bejáratokon keresztül, amelyek mellett a legtöbb gyalogos észrevétlenül halad el. Sok ilyen jellegtelen bejárat egy titokzatos és baljós múltú alvilágba vezet.

Elhagyatott vágányok egy Tbiliszi alatti alagútban

Tabagari azt mondta, hogy főállása, a tbiliszi városházán végzett munkája némi segítséget nyújtott abban, hogy információkat szerezzen a különböző, szovjet korabeli létesítmények pontos helyéről.

A Tbiliszi alatti bombabunker hatalmas biztonsági ajtói

Tabagari hozzátette, hogy a legtöbb helyet úgy fedezte fel, hogy az utcaszinten rábukkant az árulkodó szellőzőrácsokra, és különböző „ásók” (diggerek) csoportjaitól kapott fülest.

A Szovjetunió hírhedt georgiai diktátoráról elnevezett vodkásüveg egy föld alatti bombabunkerben

A tbiliszi diggerek kalandvágyó helyi lakosok, akik gyakran látogatják ezeket a titkos föld alatti helyeket, és felfedezéseiket néha megosztják a közösségimédia-csoportokban. (Hasonló csoport fedezi fel Párizs és Moszkva föld alatti világát).

Egy létra, amely egy Tbiliszi alatt mélyen futó alagútba vezet

Arról, hogy hogyan épült ki Tbiliszi „alvilága”, kevés információ áll rendelkezésre. Emil Avdaliani helyi újságíró és kutató szerint a föld alatti hálózat nagy részét Lavrentyij Berija, a szovjet titkosrendőrség hírhedt főnöke építette ki.

Lavrentyij Berija (jobbra) Joszif Sztálin lányával, Szvetlanával; a szovjet vezető a háttérben dolgozik

Berija Sztálinhoz hasonlóan georgiai volt; együtt voltak felelősek a szovjet korszak legkegyetlenebb elnyomó intézkedéseiért és mészárlásaiért.

Egy alagút Tbiliszi alatt

A Tbiliszi alatti járatok, amelyek állítólag a titkosrendőrség egykori főhadiszállásától a város vasútállomására vezetnek, egyes feltételezések szerint a foglyok vagy holttestek szállítására szolgáltak a Sztálin és Berija alatt végrehajtott gyilkos tisztogatások idején.

A Tabagari által felfedezett, nyilvánvalóan föld alatti börtön ajtajai

2021 nyarán Tabagari egy online fórumon látott egy megjegyzést egy Tbiliszi belvárosa alatti föld alatti börtönről. Miután online és személyesen is kutakodott, végül megtalálta a cellákat egy egykori titkosrendőrségi épület alatt.

Egy cella belseje, amelyben feltehetően rabokat tartottak fogva a szovjet korszakban

A helyszín annyira kevéssé ismert, hogy amikor megkérdezett udvaron játszó tinédzsereket, egyikük sem tudott a lába alatt elterülő nyomasztó helyről.

A föld alatti börtön egyik rácsos ablaka

Tabagari visszaemlékezése szerint „a helyen nem volt fény. Nagyon nehéz volt ott állni, ahol emberek szenvedtek a sebesüléseik miatt vagy haltak meg.”

A föld alatti börtön egyik cellájában egy, a Sztálin-korszakból származó bevésés

„Volt, aki fémmel belekarcolta a nevét a cella falába – mesélte a fotós. – Ki tudja, de néhány helyi történész azt mondta, hogy lehet, hogy néhány név olyan emberé, akit agyonlőttek. Ezekben a cellákban láthatjuk a Szovjetunió igazi arcát.”

Málló plakátok egy Tbiliszi alatti bombabunker falán

Más föld alatti tereket is építettek az atomháborúra való felkészülés részeként.

A Polgári Védelmi Felkészítő Szervezet grúz nyelvű felirata egy Tbiliszi alatti bunkerben

„Georgia minden nagyvárosában voltak föld alatti óvóhelyek – állítja Tabagari. – Még a nagy gyárak, kórházak és kormányzati épületeknek is voltak saját bunkereik.”

Egy föld alatti helyiség Tbiliszi alatt

A fotós szerint a föld alatti óvóhelyeken át lehet élni a hidegháború feszültségét, amikor a világ közel állt ahhoz, hogy nukleáris konfliktusba sodródjon. „Érezni lehet, milyen veszélyes volt” – mondta.

GP–5 gázálarc. A Szovjetunió legtöbb nukleáris óvóhelyén osztottak maszkokat

Tabagari beszélt néhány diggerrel, akik nem sokkal a Szovjetunió 1991-es összeomlása után fedezték fel Tbiliszi bugyrait. Azt mondták: „Odalent minden tökéletes volt. Volt víz, volt élelmiszer, voltak generátorok és légszivattyúk. Egy hónapig is a föld alatt lehetett maradni.”

A napsugár behatol egy szovjet korabeli víztározóba

Az egyik óvóhely, amelyre Tabagari Tbiliszi alatt rálelt, mintegy százötven szobából állt. A fotós szerint „olyan volt, mint egy város alatti miniváros”, amelyet hatalmas acél robbanóajtókkal lehetett lezárni. „Soha nem láttam még ilyet” – mondta.

Egy kommunikációs kapcsolótábla több georgiai város nevével egy föld alatti óvóhelyen

Tabagari szerint a tbiliszi alvilág felfedezőinek a Fight Club-filmre emlékeztető szabálya az, hogy nem nyúlhatnak semmihez.

Denevérek egy Tbiliszi alatti cellában

Bár Tabagari most felhívta a figyelmet a titokzatos tbiliszi alvilágra, azt mondja, reméli, hogy a pontos helyszíneket csak a helyi felfedezők szűk csoportja ismerheti meg.

Egy digger kilép az utcára a tbiliszi föld alatti hálózatban végzett sétája után

„Ha ezek a helyek ismertté válnak, elpusztulnak – mondta Tabagari a Szabad Európának. – Remélem, meg tudjuk tartani a titkunkat.”