Itthon is érezni lehetett az újabb horvátországi földrengést

Az első fotók Horvátországból az újabb, keddi földrengés után

Újabb, az első jelentések szerint a hétfőinél erősebb földrengés rázta meg Horvátországot, az epicentruma ugyanott volt, ahol a hétfőié. A hírportálokon a Richter-skálán 6,3-es erősségű rengésről számolnak be, amit Magyarországon és Romániában is többfelé érzékeltek. Halottak és sérültek is lehetnek Petrinjában.

A város polgármestere szerint a fél település romokban hever, az óvoda is összeomlott, szerencsére nem voltak benne gyerekek. Általános a pánik.

"Halott gyermekeink vannak. Nem lehet leírni. Ez olyan, mint Hirosima"

- idézi a Jutarnji list Darinko Dumbovic polgármestert. AReuters horvát n1 tévére hivatkozva arról számolt be, hogy meghalt egy 12 éves gyermek, egy másik gyermeket és egy férfit pedig élve húztak ki a romok alól. Szlovéniában leállítottak egy atomerőművet. A rengés epicentrumától, Petrinjától mintegy 50 km-re fekvő horvát főváros, Zágráb egyes részein megszűnt az áramellátás - értesült szintén a Jutarnji.

Az MTI tudósítása szerint a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, több épület összedőlt. A különböző mérések szerint 6,3-6,5-ös földrengés volt, amit Romániában és Olaszországban is érezni lehetett.

Első képek az újabb, keddi földrengés után Horvátországból: tetőcserepek borítanak egy zágrábi utcát

A helyszínre utazott Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a mentéshez és a romok eltakarításához katonai alakulatokat is kivezényeltek.

Ehhez kapcsolódóan: Mintha lövedék csapódott volna be - horvát szemtanúk beszélnek az újabb földrengésről

Mint arról beszámoltunk, ugyanebben a térségben hétfőn 6 óra 28 perckor is földrengés volt, az akkori lökések ereje a Richter-skála szerint 5,3-es volt, megközelítette a márciusi, zágrábi - halálos áldozatot követelő, sérüléseket és komoly anyagi károkat okozó - földmozgás erősségét.

Nem sokkal később, szintén hétfőn egy 4,9-es erősségű földrengés is megrázta Horvátországot.

Magyarország is beleremegett

Magyarországon több településről jelentették fél egy körül, hogy mozogtak a csillárok, a magasabb épületekben állva is érezni lehetett, ahogy a ház megremeg.

Egy pécsi olvasónk arról számolt be, hogy a panelház 4. emeletén vagy két percig érzékelték a rengést, remegett a padló, morajlást lehetett hallani. A közösségi oldalakat ellepték a magyarországi jelenségekről készített videók.

Ezt a videót Nagykanizsán töltötték fel:

Ezt pedig Budapesten, a Király utcában:

Cikkünket folyamatosan frissítjük az új információkkal.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.