Folytatódik a magyar–lengyel nyilatkozatháború, nem hagyta szó nélkül Varsó bírálatát Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügy- és hadügyminiszterek luxembourgi ülésére 2024. április 22-én

„Mi nagyra tartjuk a lengyel diplomáciát, ezért is rossz nézni, ahogy lesüllyed a hazugság mocsarába” – írta közösségi oldalán a magyar diplomácia vezetője.

Az előzményekről a Szabad Európa is beszámolt: Orbán Viktor július 2-án tusnádfürdői beszédében élesen támadta az egykor szövetségesként emlegetett Lengyelországot és a lengyeleket, azzal vádolva őket, hogy Oroszországgal üzletelnek.

„A lengyelek a legszemforgatóbb és legálságosabb politikát csinálják Európában (…) morálisan kioktatnak minket, miközben lelkesen üzletelnek közvetítőkön keresztül Oroszországgal” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Erre válaszul másnap Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel állami hírügynökség szerint egyebek között arról beszélt, hogy Orbán Viktor politikája jelenleg EU-ellenes, ukránellenes és lengyelellenes. Hozzátette: a magyar kormányfő blokkolja azt a Lengyelországnak járó kétmilliárd złoty (nagyjából 185 milliárd forint) uniós visszatérítést, amely az Ukrajnának átadott katonai felszerelésekért járna a közös költségvetésből.

„Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – fogalmazott a lengyel külügyminiszter-helyettes.

Szijjártó Péter erre válaszul a Facebook-oldalán – békemisszióként említve Orbán utazásait – azt írta, hogy a miniszterelnök Magyarországot képviselte, nem az Európai Uniót. Szerinte a lengyel állásponttal szemben a magyar kormány nem elszigetelődik, hanem Európából mára egyedüliként tud kapcsolatot tartani egyszerre a Kelettel és a Nyugattal.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel külügy keményen visszaszólt Orbánnak, Putyinékkal javasolják az uniót Magyarországnak