Fordulatot hozott az ausztrál bíróság döntése Novak Đoković ügyében

Dijana, Srdjan and Djordje Djokovic, parents and brother of Novak Djokovic

Egy ausztrál bíró elutasította Novak Đoković vízumtörlését, és elrendelte a szabadlábra helyezését. Ügyvédje szerint azonban az ausztrál kormány még elrendelheti a szerb játékos kitoloncolását.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a hússzoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes szerdán közép-európai idő szerint kora délután érkezett a melbourne-i repülőtérre, ahol egy különszobában órákon át várakoztatták, hogy eldöntsék, beléphet-e az országba.

Az első hírek arról szóltak, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak Đokovićnak különengedélyt arra, hogy induljon a versenyen, noha azon csak a koronavírus ellen oltott játékosok vehetnek részt, sőt, az országba is csak oltott külföldiek léphetnek be.

Ausztráliában óriási felháborodást váltott ki ez a kivételezésnek tartott bánásmód, miközben a világklasszis versenyző, aki korábban több oltásellenes kijelentést is tett, vélhetően nincs beoltva. Biztosat erről nem tudni, mert a versenyző, személyiségi okokra hivatkozva, erről nem hajlandó nyilatkozni.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága végül megtagadta a belépést Đokovićtól, mondván, nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója megvédte a szerinte „teljesen legitim kérelmet és eljárást”, azt állítva, hogy Đokovićnak nem kapott különleges bánásmód. Az oltás alóli orvosi mentességet mindössze 26, a tenisz-Grand Slam-versennyel kapcsolatban álló személy kért, és Tiley szerint ezt csak körülbelül öt embernek adták meg.

Ehhez kapcsolódóan: Az ausztrál kormány is magyarázkodásra kényszerült Đoković miatt

Fertőzötten versenyzett Belgrádban

Đoković ügyvédei, azzal érveltek, hogy december közepén a 34 éves versenyző elkapta a koronavírus-fertőzést, emiatt kapott orvosi mentességet az alól, hogy igazolja oltottságát. A bírósági beadvány szerint a versenyző levelet kapott a Tennis Australia tiszti főorvosától, aki felmentést adott neki az oltás alól, miután december 16-án Đokovićnak koronavírus-tesztje pozitív lett, december 30-án pedig tünetmentes volt.

Annak ellenére, hogy Đokovićnak pozitív tesztet produkált december 16-án, aznap és az azt követő napon is részt vett Belgrádban egy tornán, és nem viselt maszkot. Az nem egyértelmű, hogy tudott-e a fertőzéséről.

Ehhez kapcsolódóan: Đoković ügyvédei még próbálkoznak Ausztráliában

Kiszabadult a karanténból

Az ausztrál bíróság visszaállította Novak Đoković vízumának érvényességét, és arra is kötelezte a kormányt, hogy a döntésétől számított 30 percen belül engedje el Djokovicsot a melbourne-i szállodai karanténból.

A kormány ügyvédje azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is kitoloncolhatják a versenyzőt az országból, ami azt jelentené, hogy három évig nem is utazhat oda vissza. Az Australian Open hét nap múlva kezdődik, amelyen Đoković megszerezhetné a rekordot jelentő 21. Grand Slam-győzelmét.

Egy másik játékos, akinek az oltás alóli mentesség ellenére törölték a vízumát, elhagyta az országot. A cseh női páros specialista Renata Voracova úgy döntött, hogy nem támadja meg a döntést, és január 8-án elhagyta Ausztráliát – közölte a cseh külügyminisztérium.