Bebörtönözték a Szabad Európa fotósát is Minszkben, az ő képeiből válogattunk

Sérült tüntetőket mentenek a választások napján, augusztus 9-én.

Vasárnap símaszkos támadók elhurcolták Vlad Gridint, a Szabad Európa fotósát, szerdán pedig már el is ítélték, illegális tüntetésen való részvételért. Pusztán a munkáját végezte, tájékoztatta a világot a Belaruszban zajló eseményekről. Az ő képeiből válogattunk a Szabad Európa belarusz szolgálatának gyűjtése felhasználával.

Vlad Gridin a Belaruszban külföldi médiumnak minősített Szabad Európa helyi szerkesztőségének dolgozott 2017 óta. Az augusztus 9-i elnökválasztás utáni tüntetéssorozat közben is végig fotózott, egészen addig, amíg augusztus 29-én meg nem vonták tőle a sajtóakkreditációját a hatóságok.

Összesen 17 nagy, külföldi médiumnak dolgozó riporter vagy fotós járt így. Vlad Gridin utána így nem dolgozhatott nekünk, onnantól hivatalosan a Tut.by belföldi portállal állt kapcsolatban.

Skype-on tudtak kapcsolatba tudtak lépni kollégái az elítélt fotóssal.

Vasárnap a "Hősök menete" tüntetésről tudósított Minszkben, mielőtt símaszkos férfiak csoportja csapott le rá. Még épp el tudta küldeni az akkori képeit, amikor egy bárban elfogták és két társával – egy másik fotóssal és egy barátjukkal – együtt elhurcolták.

Fogdába vitték, szerdán pedig már el is ítélték, 11 nap elzárást kapott illegális tüntetésen való részvétel bűne miatt. A Szabad Európa vezetése azonnal kiállt amellett, hogy nem zárhatnak be újságírókat azért, mert a munkájukat végzik. Emellett a nem a helyi kormánytól függő belarusz médiakiadványok ma üres címlapfotókkal jelentek meg.

A belarusz sajtófotódíjat többször is elnyerő Gridin képeit egyébként rendszeresen használták a világ legnagyobb médiakiadványai és ügynökségei. Most az augusztusi képeiből válogattunk, az elcsalt belarusz választások előtti kampány, az azt követő tömegtüntetések, és az arra érkező kormányzati megtorlás heteiből.

Pavel Sevjarinyec ellenzéki politikust már bőven a választások előtt, június 7-én bebörtönzték. Itt pont civil ruhás rendőrök serege támad rá az elfogásakor, a lakásához közel.

A válsztások előtti nap egy spontán tüntetésről visznek el egy férfit a minszki Függetlenség útnál.

A választások eredményhirdetése után azonnal kitört tüntetés egyik áldozata Minszkben.

Augusztus 9-én már rögtön rohamrendőrök támadtak a tüntetőkre, és teherautószámra hurcolták el a tüntetőket.

A tüntetők kezdettől fogva biztosak voltak benne, hogy Lukasenkáék iszonyúan elcsalták a választásokat.

Ez még mindig a válsztások napján kezdődő tüntetés, itt már gumilövedéket kapnak a tüntetők.

Augusztus 10-én már fegyveresek kezdték el lőni a békés tüntetőket a Kalvariszkaja (Kálvária) útnál.

A lábon lőtt Natalja Lubnyevszkaja újságírónőt mentik augusztus 10-én. A nőt azóta is kórházban kezelik.

A Prititszkij utcában sem bántak finoman a tüntetőkkel. A gumilövedékek, tömegoszlató hang- és villanógránátok után odamentek, és szétverték őket.

A Prititszkij utcában, ezen a környéken halt meg az első tüntető.

A rendőrök arra járó autóra is lőttek, kirángatták az utasokat és jól megverték őket. Ez már augusztus 11. éjszakája.

Augusztus 11. ez is, a rohamrendőrök vonnak kérdőre egy előlük menekülőt.

Az első vasárnapi tüntetés Minszkben augusztus 16-án, több százezres tömeg lehetett ott.

A Minszken kívüli Novaja Borovaja lakótelepen augusztus 20-án is tüntettek, a körzeti rendőr beszél épp a tömegnek.

Az augusztus 23-i, óriási tüntetésre már eggyel felkészültebben érkezett a hadsereg.

A fehér-vörös-fehér zászló a Lukasenkával való szembenállás egyik fő jelképe. Itt olvashat még erről.

Nyikita Krivcov tüntető temetése augusztus 25-én. Augusztus 12-én eltűnt, majd több mint tíz nap múlva felakasztva találtak rá egy erdősebb területen. A rendőrség szerint öngyilkos lett, barátai szerint ez teljesen kizárt, kivégezték a rendőrök.

Augusztus 26. A tüntetések folytatódtak. A most elítélt Gridin fotós augusztus 29-ig készíthetett hivatalosan képeket nekünk.