A Gazprom nem szállít már gázt a legnagyobb francia szolgáltatónak se

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője mellett Gerhard Schröder, korábbi német kancellár, később az orosz állami Rosznyeft igazgatósági tagja és Isabelle Kocher, az Engie akkori vezérigazgatója 2017. április 24-én.

Oroszország leállította a gázszállítást a legnagyobb francia szolgálatatónak, az Engie-nek is. A cég azonban jó ideje készült a hasonló kockázatra, mára 4 százalékra vitték le az orosz gáz arányát a beszerzési forrásaiknál.

Az orosz állami Gazprom szeptember elsejétől nem szállt gázt a legnagyobb francia szolgáltatónak, az Engie-nek (korábbi nevén GDF Suez-nek), írja a Reuters. Az orosz állami cég azzal indokolta a szerződés felrúgását, hogy az Engie szerintük nem fizette ki teljesen a júliusi számláját. Az Engie nem akarta kommentálni a bejelentést.

A francia központú multinacionális Engie az újabb ukrajnai orosz támadás után

március végére harmadára, mostanra pedig tizedére csökkentette a Gazprom felé fennálló kitettségét.

Ez azt jelenti, hogy mostanra már csak az Európában eladott gázuk 4 százalékát szerezték csak be a Gazpromtól, azt is egyébként a hosszú távú szerződésük folytán.

Ehhez kapcsolódóan: Próbálták húzni-halasztani, de végül lett új, hosszú távú gázszerződés az oroszokkal

Catherine Macgregor vezérigazgató júius végén arról beszélt a Bloombergnek, hogy egyrészt csökken a gázfogyasztás is a piacaikon, másrészt ezt 4 százalékot csoportszinten akkor is fogják tudni kezelni, ha Putyin kormánya hirtelen leállíttatja a gázszállításokat.

A vállalat már már korábban is tárgyalásokban állt az algéria Sonatrach céggel a maradék orosz import kiváltásáról, utóbbiak gázszállításai pedig már most télen elkezdődhetnek.

Emellett Franciaország gáztározói már nagyjából 90 százalékban feltöltöttek, így ezen a téren jobban állnak a korábban tervezett menetrendnél. Önmagában persze a szükséges mennyiség megléte nem jelenti azt a fogyasztóknak, hogy ugyanolyan olcsó lesz a gáz, mint korábban.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen – Ha nincs gáz, jó a tűzifa is?

Az Engie lakossági és vállalati szinten is legnagyobb szolgáltató Franciaországban, legnagyobb tulajdonosa a francia állam 24 százalékos részesedéssel.

Agnes Pannier-Runacher francia energiaügyekért felelős miniszter előző nap úgy nyilatkozott, hogy az orosz vezetés teljesen nyilvánvalóan háborús fegyverként használja a gázszállítást, és fel kell készülniük ennek teljes leállására is.

Ehhez kapcsolódóan: A dánok és a németek balti szélközponttal pótolnák az orosz gázt