Gémesi György a helyi iparűzésiadó-tervekről: Jó is lehetne, de van egy probléma

Gémesi György beszédet mond a magyar önkormányzatok napja alkalmából rendezett konferencián a gödöllői királyi kastély lovardájában 2024. szeptember 26-án

Nem a központi költségvetésbe kerül, de akkor is egy elvonás a településektől – mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a kormány Versenyképes járások programjáról, amely begyűjtené az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételének jövő évi többletét, majd fejlesztési pályázatokkal visszaadná. Gémesi György szerint a növekvő működési kiadásaik fedezetét vonná el a kormány.

A részletek még nem ismertek, csak annyi, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) jövő évi többletét vonnák el a településektől, a technikájáról még nem tudni, mert a kormány direkt nem szedheti be – mondta a Szabad Európának Gémesi György, Gödöllő független polgármestere. Miután elvette, visszaosztja az ott megtermelt iparűzési adót a járás településeinek, így a pénz a rendszerben marad, visszakerül a településekhez, csak nem oda, ahol megtermelődik, hanem azokhoz az önkormányzatokhoz is, akiknek szétosztják a polgármesterek kétharmados többséggel. Ennyit tudunk – tette hozzá.

Mint mondta, a korábbi verzióhoz képest – hogy mindent elvesznek – ez nyilván jó hír, de ez a helyi iparűzési adónak már a második megcsapolása lesz, hiszen az önkormányzatok a hipa nagyságrendjétől függően szolidaritási adót fizetnek. Az önkormányzati szektor ebben az évben 307 milliárdot fizetett be a költségvetésnek – jegyezte meg. Eredetileg úgy volt, hogy ezt a pénzt a kistelepülések kapják, de szerinte benyeli a költségvetés, nincs információja arról, hogy a szolidaritási adóval segítenék a kistelepüléseket.

Most a jövő évi adótöbbletet tervezik elvenni. Ez annyiban előnyösebb a szolidaritási adónál, hogy legalább a járásban használják fel – mondta. „Ezzel még akár egyet is lehetne érteni, csak az a probléma, hogy nekünk is növekednek a költségeink, aminek a fedezete részben az iparűzési adó növekménye lenne. Emelkednek a működési kiadásaink például az energia, a bérek esetében, és az infláció miatt drágábban vesszük az élelmiszert a közétkeztetéshez. A növekvő kiadásokra részben a növekvő adóbevétel nyújtott volna fedezetet, ezt most majd máshonnan kell előteremteni, vagy csökkenteni a szolgáltatást, ha nincs rá fedezet.” Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának legutóbbi ülésén kaptak tájékoztatást a kormánytól, néhány általános elvet elmondott a miniszter, de a részleteket még most sem ismerik – tette hozzá.

Mintegy 65 milliárd forintot oszthatnak újra

Jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut a Versenyképes járások program keretéből – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn, amikor ismertette a program részleteit. Közölte: a program célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. Az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba, és válna visszapályázhatóvá a járások számára. Ez a forrás a Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint 65 milliárd forint lesz. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet nem éri el az évi 250 millió forintot, akkor a költségvetés kiegészíti – ismertette.

A vármegyeszékhely-központú járások esetében is igaz, hogy ha az iparűzésiadó-többlet nem éri el az ötszázmillió forintot, a költségvetés kipótolja. A miniszter szerint 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne. A pályázat céljait a kormány jelöli meg az előző év őszéig. A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei – mondta Navracsics Tibor.

Ehhez kapcsolódóan: Önálló hatalmi ágból vissza a tanácsrendszerbe: önkormányzatiság és fejlesztéspolitika I.