Sziklán és fa tetején: akár az életüket is kockáztatják a folyékony aranyért

Georgia méhészei meredek sziklákra és magas fákra kapaszkodnak fel, hogy begyűjtsék a mézet. Amos Chapple exkluzív fotókon mutatja be ezt az ősi hagyományt.

Gyakran akár az életüket is kockáztatják a folyékony aranyért, azaz a mézért Georgia méhészei. A selymes nedűből egy tüzes, ám kellemes italt is készítenek egy régi recept szerint.

Ez az úgynevezett jara méz - a természet egyik legfinomabb földi adománya.

Kizárólag az Adjara-hegységben termesztik Georgia nyugati részén.

Minden tavasszal és ősszel, amikor tartósan megenyhül az idő, Georgia méhészei sziklákra kapaszkodnak fel...

...és magas fákra másznak fel a török határ közelében, hogy begyűjtsék a mézet. Egy olyan ősi technikát alkalmaznak, melynek eredete az idők homályába vész.

A jara-kaptárak hársfából készülnek. Ezt előszerettel használják két okból is: könnyű és egyszerűen megmunkálható faanyag.

A farönköket aztán úgy helyezik el - általában az erdő mélyén -, hogy a méhek könnyedén rájuk találhassanak.

A kivésett fadarabok meglehetősen hasonlítanak a fatörzsek üregeire, melyek a méhek természetes otthonául szolgálnak.

A fából készült kaptárakon belül aztán a méhek önállóan építik fel a méhsejteket; nem úgy, mint a modernebb kaptárakban. Utóbbiakba sok méhész már azelőtt elhelyez mesterséges méhsejteket, mielőtt a méhek beköltöznének.

A szürke hegyi kaukázusi méh jól tűri a hideg időt. E tulajdonsága és hosszú nyelve miatt, amivel olyan nektár darabkákat is képes begyűjteni, melyeket más fajták nem, világszerte ismert és keresett fajta. Könnyen kezelhető állat, ám csípése szokatlanul fájdalmas tud lenni.

Vannak méhészek, akik otthonukhoz közül telepítenek kaptárakat, ahol könnyedén védhetőek.

Mások azonban extrém magasságokba merészkednek - így próbálják méheiket megóvni az Adjara-vidékén portyázó, mézre éhes medvéktől.

Ramaz Dumbadze 26 kaptárat tart az otthona melletti erdőben. A fenti képen éppen az egyik, 16 méter magasságban lévőt ellenőrzi. "Azt gondolom, van a fa tetején lógó kaptárakban valami különleges. Olyan mint egy önálló kis királyság, ahol egyedül a méhek uralkodnak."

Azt meséli, a jara-mézből származó bevételéből újította fel házát, ami nem messze található ettől a fától.

A helyiek nem csak fogyasztják a friss mézet: egy tüzes, de könnyen lecsúszó mézlikőrt is készítenek belőle. Becslések szerint mintegy 6 tonna jara méz készül évente. Ez a szám 2-3 tonna volt 2017-et megelőzően. Jelenleg valamivel több mint két tucat méhész tevékenykedik aktívan.