3 perc: „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket”

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: Pozsony tapasztalatai a kínai intézményrendszerről, újságíróoktatás nemzeti módra, tehéntrágyával a Covid ellen.

Amíg nálunk a Budapestre települő Fudan Egyetemmel kapcsolatban sokan beszélnek a kínai befolyás lehetőségéről, addig Pozsonyban már megtapasztalták, mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. Egy szlovákiai elemzőcég vezetőjének például fenyegetésként is értelmezhető üzenetet küldött a pozsonyi Konfuciusz intézet vezetője, miután egy neki nem tetsző tanulmányt publikáltak. "Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni..." – így kezdődött a levél.

Ehhez kapcsolódóan: Ingyen egyetem Kínának, ami a kormány szerint biztosan nem kémközpont lesz

Keleti szemléletet sugall az is, ami az állami milliárdokból indult újságíróoktatásról mondott néhány diák. A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2019-ben terjesztette ki továbbképző tevékenységét erre a területre is. Az oktatás szervezetlenségét több beszélgetőpartnerünk is kiemelte, de nem ez tűnik a legnagyobb gondnak. „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket, kész tények elé vagyunk állítva. Megadják, miből hogyan, mit kell összerakni, nem hagynak szabadon dolgozni” – mondta az egyik résztvevő.

A második covidos nyár

Lehet ballagás, lesz pótérettségi: megjelent a kormányrendelet, amely felmenti az iskolákat a rendezvényszervezés tilalma alól. Május 25-től az épületükön kívüli területeken szervezhetnek ballagást az oktatási intézmények, és az iskolaigazgató fogja megállapítani, hány vendéget hívhat egy-egy diák. A pótérettségire pedig tíz napon belül jelentkeznie kell annak, aki nem tudott részt venni az írásbelin.

Az elmúlt 24 órában 382 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony ez az adat. Elhunyt 64 koronavírusos beteg. Az új esetekkel a járvány kezdete óta összesen 798 955-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg a járvány halálos áldozatainak száma 29 277 főre emelkedett. 2 millió 750 ezren már a második oltásukat is megkapták, és nagyjából 300 ezren várnak az 5 millió regisztrált közül az első oltásra.

A tavalyinál jobb szezonra készülnek a horvátok, az Adriára tartók pedig a tavalyihoz hasonló árakra számíthatnak, viszont a járvány miatt sokkal alaposabban fel kell készülniük az utazásra. Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya. A Szabad Európának nyilatkozó szakember szerint finomodhatnak még az utazás gördülékenységét segítő részletek, de azt tanácsolja, hogy minden papír, amit csak elkérhetnek a védettséggel kapcsolatban, az legyen nálunk.

Ehhez kapcsolódóan: Érvényét veszítheti a védettségi igazolvány a második oltás nélkül

Végül szintén a járványhoz kapcsolódóan videónkat ajánlom figyelmébe, amelyben a koronavírus fertőzés elleni „csodaszereket” leplezzük le, így például a pálinkát, fokhagymát és tehéntrágyát.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor