Győzött a lómenhely, a vezetője szerint másoknak is erőt adhat az ítélet

A siófok-töreki Dharma állatmenhely lovai

A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a Somogy Vármegyei Kormányhivatal határozatát, amelyben egy vállalkozó elővásárlási kérelmét fogadta el az állatmenhely 32 hektáros legelőjére. Ez azt jelenti, hogy megmarad a menhely állatainak élettere. A menhely vezetője azt mondja: másoknak is sokat jelenthet az ítélet, mert azt mutatja, hogy a hatalommal szemben is muszáj beleállni egy ügybe, ha azt érzi az ember, hogy az igazságérzete csorbul.

Több cikkben, videóriportban foglalkozott a Szabad Európa a siófok-töreki Dharma állatmenhely megpróbáltatásaival. Ez a egyetlen állatmenhely az országban, ahol olyan haszonállatokkal foglalkoznak, amelyeket azért koboztak el az állami szervek korábbi tulajdonosaiktól, mert rossz körülmények között tartották őket vagy kegyetlenül bántak velük. Ezek az állatok gazdasági szempontból értéktelenek. Lovakról, tehenekről, kecskékről, juhokról van szó. Most mintegy ötven állatról gondoskodik a menhely, de előfordult, hogy 130-nál is több lakójuk volt.

Páratlan szépségű területről van szó, balatoni panorámával. Ahogy a menhely vezetője, Czinkóczky Csaba megfogalmazta: túl szép és túl jó a terület fekvése, és úgy illeszkedik mások birtokához, hogy nekik is kell. Mindenáron. Szemet vetett a legelőre az egyik szomszédos ingatlant birtokló vállalkozó, Barna György is, akinek a családja érdekelt volt egyebek között a budapesti Symbolban és a siófoki Plázsban.

Ehhez kapcsolódóan: „Minden lehetséges módon ellehetetlenítenek” – Bizonytalan a siófoki állatmenhely sorsa

A menhely legelőjét a menhely egyik vezetője, Berecz Gabriella elővásárlási szerződéssel megvette a menhelyet fenntartó alapítvány egyik korábbi tagjától. Ugyanakkor Barna György elővásárlási jogot kért és kapott a 32 hektáros területre, mert arra hivatkozott, hogy helyi őstermelő, aki életvitelszerűen ott lakik. Ezt a menhely megtámadta, szerintük a vállalkozó egyértelműen Budapesten él.

A megyei agrárkamara, majd a kormányhivatal is Barna György elővásárlási kérelmét hagyta jóvá, ezt a döntést semmisítette meg szerdán eljárásjogi hibákra hivatkozva a Pécsi Törvényszék. A törvény szerint ugyanis a vállalkozónak akkor kellett volna benyújtania azokat az iratokat, amelyek igazolják, hogy helyi lakos, amikor bejelentette, hogy él az elővásárlási jogával, ez azonban csak később történt meg. (Ebben az ügyben egyébként büntetőeljárás is zajlik magánokirat-hamisítás gyanújával a vállalkozóval szemben.)

Litresits András, a menhelyet képviselő ügyvéd a Szabad Európának elmondta: a Pécsi Törvényszék új eljárásra utasította a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt, amelynek Berecz Gabriella földvásárlását kell jóváhagynia.

Ehhez kapcsolódóan: Heti két hatósági ellenőrzés a NER-rel szembeszálló állatmenhelyen

Czinkóczky Csaba, a menhely egyik vezetője a számukra kedvező ítélet hírére reagálva azt mondta: a bíróság szerint hibázott a kormányhivatal, szerinte azonban másról van szó. „A kormányhivatalban ismerik a jogszabályokat. Nem hibáról volt itt szó, hanem arról, hogy egy havernak kijátszanak egy földdarabot. Ez így megy Magyarországon most.”

Hozzátette: másoknak is sokat jelenthet az ítélet, mert azt mutatja, hogy muszáj beleállni a helyzetbe, nem hagyni, ha azt érzi az ember, hogy az igazságérzete csorbul, még akkor is, ha a hatalom teljes háborút indít ellene. Ezzel arra utalt, hogy miután megtámadták a vállalkozónak kedvező kormányhivatali döntést, a különböző állami hatóságok folyamatosan ellenőrzést tartottak az állatmenhelynél.

A menhely egyébként perben áll az agrártárcával is a menhelyre befogadott állami tulajdonú lovak ellátási költsége miatt, ez lovanként havi negyvenezer forintot jelent. Czinkóczky Csaba erről tavaly ősszel azt mondta szerkesztőségünknek, hogy az elején jó volt az együttműködés a tárcával, de egyszer csak megtagadták a szerinte jogosan járó összegek kifizetését. A menhely számításai szerint 130 millió forintot nem fizettek ki nekik az állami lovak ellátása után.

Ehhez kapcsolódóan: Czinkóczky Csaba: „Nem gondoltam volna, hogy ilyen háború kellős közepén találjuk magunkat”