Ha nem zárkózik be mindenki magától, tényleg nagy baj jöhet

Orbán Viktor igazat mondott, amikor megemlítette, hogy a járványelőrejelző modellek szerint "drámai" mértékben romolhat helyzet Magyarországon. Valójában már most rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor Lombardiában. Ha a szabályozás nem szigorít tovább, akkor a népesség jámborabbik felének önként kellene jobban korlátoznia a találkozást másokkal.

"A járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma"

– mondta Orbán Viktor két hete. Igaza lett a szakértőinek, azóta is folyamatosan egyre több ember kerül kórházba és lélegeztetőgépre a vírus miatt, stabilan emelkedik az átlagos halálozások száma is.

Ehhez kapcsolódóan: A felét se sikerült beoltani az ígért 400 ezer embernek

Magyarországon nem árulják el az állampolgároknak, hogy milyen előrejelző modellek alapján hoz döntéseket a vezetés. De azt biztosan tudhatjuk, hogy a járvány terjedésének feltérképezésére használt egyszerűbb modellek sokkal pontosabbak lehetnek múlt évhez képest, hiszen jóval több adat áll rendelkezésre az emberek viselkedéséről itthon is.

Minden eddiginél súlyosabb hónap jöhet

Ha megnézzük a Seattle-i University of Washington intézetének (IHME) Magyarországra vonatkozó előrejelzését, úgy tűnik, hogy valóban drámai hónap elé nézhetünk.

A becslés kezdete óta eltelt szűk két hétben jól illeszkedett a valós halálozásokhoz.

Az ábrán az látszik, hogy a halálozások tekintetében még csak most várható a járvány legsúlyosabb hónapja. A 4-500 fős halálozás önmagában csak egy számnak tűnhet, de ilyenkor egy hosszú hétvége alatt meghalna egy falunyi ember.

Úgy is érdemes ezeket a számokat nézni, hogy ez pillanatnyilag kicsit rosszabb hónapot jelez előre Magyarországnak, mint amilyet Lombardia élt át a járvány kitörésekor.

A tízmilliós Lombardia számos jellemzőjében különbözik Magyarországtól, a vírusról is lényegesen többet tudunk azóta, az idősek egy titokban tartott hányada kapott már oltást nálunk, rengetegen pedig már átestek a betegségen vagy belehaltak. Mindenesetre ilyen halálozási adatokat mutatott az az időszak, amikor a kórházi folyosókon fulladozó olasz betegek képei bejárták a világot.

A halálozások azonban jellemzően némi késéssel követik a megbetegedéseket. Ezért érdemes megnézni egy másik lényeges mutatót is, a kórházba kerülő és az ottani komolyabb ellátásra szoruló súlyosabb esetek számát.

Zavarosak a számaink

Járványügyi kérdésekben a kormányzati tisztviselőink eddig alapvető adatoknál is hajlamosak voltak összevissza beszélni, akár egymásnak ellentmondóan is.

Ehhez kapcsolódóan: „Gyakorlatilag vakon repülünk” – így tájékoztat a kormány az oltásokról

Az államigazgatáson belül sokféle elképzelés keringhet arról is, hogy egyszerre hány koronavírusos betegnek tud az ország elfogadható színvonalú kórházi ápolást nyújtani. A hivatalos állami tájékoztatás alapján ez lehet 15 ezer, vagy 20 ezer, vagy 21 ezer vagy 40 ezer beteg, hogy csak néhányat említsünk a megjelent számokból. Azért lehet érdemes a 21 ezret választani, mert azt mondta utoljára a miniszterelnök.

Orbán Viktor ugyanott bejelentett több mint kétezer lélegeztetőgépes kórházi ágyat is. De hiába volt a járvány előtt kétezer lélegeztetőgép az országban, Merkely Béla decemberben arról beszélt, hogy "békeidőben" csak ezer koronavírusos beteg számára volt meg a kapacitás a lélegeztetésre.

Mivel itt a szakképzett személyzet jelenti a szűk keresztmetszetet, inkább az utóbbit lehet érdemes elfogadni. Az állami egészségügyben pedig szakképzett emberből érdemben biztosan nem lett több, a közeljövőben inkább párezerrel kevesebb lehet.

Nincsenek már olyan messze ezek a határok

A becslés alapján a következő hetekben bőven túlszaladhatunk a fenti limiteken. Ahhoz például ábra se kell, hogy ha 900 körül járunk a lélegeztetőgépen ápolt betegek számával, akkor az ezres határ sincs messze.

A függvény több koronavírusos kórházi ápoltat jelzett előre már február végére. De a ténylegesen regisztrált kórházi betegek számának növekedési ütemével is heteken belül elérhetjük a plafont.

Ezek az előrejelzések ugyanakkor csak becslések, amik minden egyéb körülmény változatlanságát feltételezik. A körülményeket pedig meg is lehet változtatni.

Nem ön a hibás, de most tényleg segíthet

Tavaly első félévben az alacsony halálozási adatok után a kormány többször közölte, hogy a sikeres védekezés az ő érdemük.

"Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, a kormány jól tette a dolgát” – értékelte a helyzetet Orbán Viktor például májusban.

A második félévtől súlyosbodó járványügyi számok viszont már erősen a lakosság hibáját jelezték az állam szerint.

"Megnőtt az egyéni felelősség"

– érvelt Müller Cecília már augusztusban, és az állampolgárok egyéni felelősségét hangsúlyozták folyamatosan, egészen a novemberi lezárásokig. Aztán év elejére az újra csökkenő halálesetek és megbetegedések már azt jelezték, hogy a kormány "rendszere" akkor pont "megfékezte" a járványt.

Most viszont újra az egyéni felelősség szakaszába léphetünk, ezúttal a korábbiaknál is komolyabban. A szabályozásunk a legutóbbi korlátozásokkal sem számít nemzetközi összevetésben szigorúnak: akár minden nap tarthatunk 10 fős házibulit, még nagyobb vallási rendezvényt, focimeccset, a szállodák fogadhatnak vendégeket vagy épp nyitva lesznek az irodák.

Ilyen helyzetben tényleg csak úgy lehet érdemben és gyorsan javítani a körülményeken, ha a népesség jó része önként és minden eddiginél jobban próbálja nullára szorítani a fertőzés lehetőségét.