Háború és választás

Your browser doesn’t support HTML5

A szomszédban már több mint egy hónapja háború dúl, itthon vasárnap éjjel eldől, marad-e kormányon tizenkét év után is a Fidesz–KDNP, vagy az ellenzéki összefogásnak sikerül a győzelem. Az ukrajnai háború a magyar választási kampánynak is központi témájává vált. A hét videói között ukrán szerkesztőségünk anyagait és egy rendhagyó választási podcast élő felvételét is láthatják.

Az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta az ország összes állami kórháza hadiállapotban, éjjel-nappal működik. Az egészségügyi dolgozók családjukkal együtt beköltöztek a kórházba, és önkéntesek is jöttek segíteni.

Your browser doesn’t support HTML5

„Két lehetőségünk van: győzünk, vagy Putyin elveszti a háborút” – mondja a kijevi orvos

Oroszországban még mindig akadnak, akik a rendőrség komoly fellépése ellenére kiállnak az ukrajnai háború ellen. Jevgenya Iszajeva egy önkormányzati épület lépcsőjén tiltakozott március 27-én az ukrajnai vérontás ellen. „Vérzik a szívem” – ismételgette a művész, mielőtt a rendőrök elvitték.

Your browser doesn’t support HTML5

Művérrel öntötte le magát, így tiltakozott egy orosz művész

Több mint négymillióan menekültek már el Ukrajnából a háború elől, és pokoli jelenetekről számoltak be. Mariupolban az élelmiszer és a víz szinte teljesen elfogyott, az éhhalál küszöbén állnak azok, akik az ostromlott kikötővárosban maradtak. Az orosz csapatok körbekerítették és lövik a települést, de a támadások szüneteiben néhány civilnek engedélyezték a menekülést.

Your browser doesn’t support HTML5

„Ez maga a pokol” – menekülés Mariupolból

Az ukrajnai háborúról készült felvételek ismerősnek tűnhetnek a történelemkönyvekből, nem véletlenül. Bár a résztvevők, az évszám és a helyszínek mások, de a háború pusztítása ugyanaz maradt.

A II. világháborúból ismerős képek köszönnek vissza az ukrajnai háborúban

A 2022-es parlamenti választásokon a legtöbb szavazóhelyiségben lesznek civil megfigyelők, ők is segíthetnek, ha valakit választási csalásra kényszerítenek. Láncszavazás vagy szavazatvásárlás esetén gyakran be kell mutatni a megrendelőnek a szavazólapot – de ettől még tud úgy szavazni a választó, ahogy akar.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: mit tehet, ha választási csalásra kényszerítik?

A hatalomra pályázók politikáját és kommunikációját egy fél éve kezdett podcastsorozatban követtük nyomon, az utolsó epizódot élőben is láthatták. A fejlemények és fordulatok hátterének megértésében elemzőnk, Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó segített.

Az International IDEA Intézet jelentése szerint egyre jobban romlik a demokrácia helyzete Magyarországon – a 2010 és 2020 közötti visszaesést nézve az első tízben vagyunk. A jelentés szerint a médiapiacba történő kormányzati beavatkozás olyan szintű torzítást hoz a demokratikus választási rendszerbe, ami már a választások tisztaságát veszélyezteti.

A választások tisztasága alatt az egyenlő játékszabályokat értik, például hogy a helyi választási bizottságnak van elég döntési jogköre, erőforrása a pártatlan döntésekhez, zaklatták-e a választások előtt az ellenzéki pártokat, képviselőket vagy aktivistákat bármilyen módon, volt-e bizonyíték bármiféle választási szabálytalanságra bármely oldal részéről, volt-e valós lehetősége az ellenzéknek a hatalom átvételére, amennyiben megszerzik a többség megfelelő mértékű támogatását.