Elhúzódó háború és késleltetett mentőakció a szennyezett Sajóért

Your browser doesn’t support HTML5

A négy hónapja tartó orosz–ukrán háború és a szlovákiai minisztériumok egymásra mutogatása miatt jó ideig nem történt semmi a Sajóba ömlő szennyezés megállítása érdekében. Június elején naponta öt kiló arzén ömlött a folyóba a szlovák szakaszon. Multimédiás összefoglaló a Szabad Európa e heti videóiból, képgalériáiból és infografikáiból.

Egy elhagyott bányából február közepe óta ömlik a méreg a Sajóba. Civilek szerint a szlovák kormány késve reagált. Az általunk megkérdezett szakértők használhatatlan határértékrendszerről és nem létező katasztrófavédelmi elhárítási protokollokról beszéltek. A szennyező fizet elve pedig csak elméletben létezik, a gyakorlatban egyáltalán nem.

Your browser doesn’t support HTML5

Sajó-szennyezés: "Hogy lehetett valaki olyan hülye, hogy ráeressze azt a patakot a meddőhányóra?"

Szintén február közepe óta tart az orosz–ukrán háború. Drónfelvételeken az egykor nyüzsgő ipari kikötőváros, Mariupol az orosz bombatámadások előtt és után.

Your browser doesn’t support HTML5

Mariupol pusztulása: légi felvételek a városról a háború kitörése előtt és után

A négy hónapja húzódó fegyveres konfliktus az emberáldozatok mellett világszerte élelmiszerhiányt is eredményez, mivel több millió tonna gabona rekedt az orosz blokád alatt álló ukrán kikötőkben. Miközben ukrán vezetők alternatív szállítási útvonalak után kutatnak, a farmerek mindennapos veszélyekkel néznek szembe. Sok helyen például csak éjszaka biztonságos vetni.

Veszélyben az ukrán farmerek – csak éjszaka biztonságos vetni

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje, Ilja Bogdanov először 2014-ben érkezett Ukrajnába, „nem azért, hogy Ukrajnáért, hanem hogy Putyin rezsimje ellen” harcoljon. Miután ukrán állampolgárrá vált, és felépült a közelmúltbeli harcokban szerzett súlyos sérüléséből, azt mondja, hogy „nem akar háborút a háború kedvéért. Békét akar Ukrajnában.”

Your browser doesn’t support HTML5

Ukrajnáért harcol a volt orosz FSZB-tiszt

Legkevesebb 920 ember vesztette életét, míg 610 megsérült a június 22-i földrengésben Afganisztánban. A hatóságok szerint az áldozatok valós száma ennél is magasabb lehet, mert a természeti katasztrófa sújtotta falvak némelyike a hegyekben, elzárva található.

Húsz éve ez a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés Afganisztánban

Szerte a világon lényegesen megértőbbek lettek az emberek a háború elől menekülőkkel – derül ki az Ipsos 28 országot felölelő globális felméréséből. Különösen Japánban, Lengyelországban, Franciaországban vagy Magyarországon állnak már lényegesen másképp a kérdéshez az emberek, mint az elmúlt pár évben.

Részletek megjelenítése

Végül pedig töltse ki kvízünket, amelyben ezúttal megtippelheti, hányszorosa Orbán Viktor miniszterelnök bére a magyarok átlagfizetésének, és kik azok, akik már az előző ciklusban is havi bruttó ötmillió forintot vihettek haza.

Videóink már a YouTube-on is elérhetők. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy ne maradjon le legfrissebb riportjainkról!

Ha pedig szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához!