3 perc: A Transparency International szerint törvényt sértett a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: A Transparency International szerint törvényt sértett a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása

Szuverenitásvédelmi Hivatal: A Transparency International dezinformációt terjeszt és kárt okoz az országnak. Egyszerre lett túl kicsi és túl bonyolult az uniós pénzből ígért lakásfelújítási támogatás. „Mindenki ki van akadva, hogy nem volt elég az egymilliós fizetés” – a feldobott mátészalkai tankerületi vezető ügye.

Szuverenitásvédelmi Hivatal: A Transparency International dezinformációt terjeszt és kárt okoz az országnak

A Transparency International (TI) Magyarország az átláthatóság és a korrupcióellenesség kisajátításával fejti ki a Magyarországra káros, az országot és az állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét az Egyesült Államok érdekében – állapította meg most lezárult vizsgálatában a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint ellenzékben a Fidesz is hivatkozott a jelentéseikre.

Egyszerre lett túl kicsi és túl bonyolult az uniós pénzből ígért lakásfelújítási támogatás

Nagyon fontos célra indult volna ingatlanfelújítási támogatási program idén nyáron európai uniós keretből, de eddig feltűnően gyengén sikerült, még az ingyenpénzre sem tudnak jelentkezni az érintettek, olyan bürokratikus akadályokat támasztott az állam. Lehet, hogy ettől függetlenül kamatostul vissza kell fizetni az erre szánt pénzt.

„Mindenki ki van akadva, hogy nem volt elég az egymilliós fizetés” – a feldobott mátészalkai tankerületi vezető ügye

Túlságosan éhes volt – így jellemezték Törös Katalint, akit nemrég Pintér Sándor belügyminiszter menesztett a Mátészalkai Tankerületi Központ éléről, mivel a nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a jelenleg is zajló eljárásban. Munkatársai szerint Törös Katalin a szabályokat felrúgva általában négyszemközt tárgyalt a vállalkozókkal, kihagyva a gazdasági vezetőt. A Belügyminisztérium a Szabad Európának adott válaszában azt írta: a BM háttérintézményeiben átfogó ellenőrzési rendszer működik, ennek köszönhetően jelenleg három volt tankerületi igazgató ellen folyik büntetőeljárás. Vagyis szerintük a rendszer jól működik.

Üres hivatalt talál az új polgármester, mindenki felmondott Nógrádmegyeren

Független vált független polgármestert a Nógrád megyei település élén, az eddigit 34 év után nem választották újra. Az új polgármestert támogató helyi romák szerint az önkormányzat eddigi munkatársai nem véletlenül mondtak fel.

Az ukrán elnök szerint Észak-Korea katonákat és fegyvereket küld Oroszországba

Volodimir Zelenszkij azt állítja, hogy Észak-Korea katonákat és fegyvereket küldött Oroszországba az Ukrajna elleni háború támogatására a Kreml és Phenjan erősödő szövetségének jeleként.

Lengyelország felfüggesztette a menedékjogot, a civil társadalom aggódik

Emberi jogi csoportok aggodalmuknak adtak hangot, miután Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztik a menedékjogot a keleti szomszédok, Belarusz és Oroszország állítólagos visszaélései miatt.

Amit még tudni érdemes

A HÉV-járműpark megújítása több mint 500 milliárdba kerülne, kár, hogy az Orbán-kormány a következő tíz évben egyetlen fillért sem szán erre (Népszava)

A kabinet frissen elfogadott közlekedési stratégiájában 2035-ig egyetlen fillért sem szánnak a napi 135–170 ezer embert szállító HÉV-vonalak fejlesztésére.