3 perc: Dobrev Klára: „Orbán Viktor rendszerének alapja a lopás”

A politikus szerint nincs mese: be kell lépni az Európai Ügyészségbe, amely valóban független Orbántól. Függetlenné kell tenni a magyar bíróságokat is; ez a két legalapvetőbb követelés, ezenkívül teljesen nyilvánossá kell tenni a közbeszerzési rendszert

Erős építkezésben van a DK; Orbán Viktor rendszerének alapja a lopás – erről is beszélt a Szabad Európának Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. Magyarország vezeti az inflációs listát az unióban. Kosárlabdázót cserélt a világ leghíresebb fegyverkereskedőjére Oroszország. Legfontosabb híreink az elmúlt 24 órából.

„Abba kell hagyni a lopást”

Nincs jelentősége annak, hogy ő maga vagy Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, míg Gyurcsány Ferenc egy felmérés szerint a legnépszerűtlenebb – mondta a Szabad Európának Dobrev Klára. A DK EP-képviselője arról is beszélt, mit érez, amikor saját gyermekei nevezik boomernek.

Semmit nem tudott arról, hogy az ellenzék kampányára hárommilliárd forint érkezett az Egyesült Államokból. Dobrev Klára interjúnkban azt mondta: az ellenzék politikai pártjai ebbe semmilyen formában nem voltak bevonva; a Demokratikus Koalíció a hivatalos állami támogatást költötte a kampányra.

A magyar kormánynak alapvetően meg kellene változtatnia a hozzáállását az európai uniós pénzek felhasználásához, vagyis nem lenne szabad lopnia ahhoz, hogy a pénzt felhasználhassa – mondta a DK politikusa.

„Az európai országok túlnyomó többsége már másfél éve megkapta a közel ötvenmilliárd eurós uniós válságkezelési csomag neki járó részét. Magyarország nem kapott egyetlen fillért sem. Ha a ránk jutó 18 ezer milliárd forintnyi rész megérkezett volna az országba, nem lenne 410 forint fölött az euró, nem lenne ilyen brutális az infláció, el lehetett volna kezdeni a lakások hőszigetelését. Óriási nagy károkat szenvedett az ország” – fejtette ki Dobrev Klára, aki úgy gondolja: még a szándékot sem látja arra az Orbán-kormányban, hogy visszaszorítsa a korrupciót, és a megtett vállalásaikat is megpróbálták elszabotálni az elmúlt hetekben.

A politikus szerint nincs mese: be kell lépni az Európai Ügyészségbe, amely valóban független Orbántól. Függetlenné kell tenni a magyar bíróságokat is. Ez a két legalapvetőbb követelés, ezenkívül teljesen nyilvánossá kell tenni a közbeszerzési rendszert.

Ehhez kapcsolódóan: Dobrev Klára: Nem egy politikus népszerűsége a fontos, hanem hogy van-e mögötte erős politikai közösség

Drágaságom

Elképesztő ütemben drágul az élet, novemberben 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon, de még nem értük el a csúcsot. Elemzők szerint 26 százalékon tetőzhet az infláció jövő év elején. Az élelmiszerek közel másfélszeresére drágultak, és úgy tűnik, sikerült lehagyni mindenkit az EU-ban: Magyarországon a legnagyobb az infláció.

Magyarország átvette a vezetést, itt a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban, és ebben még nincs benne az üzemanyagárak drágulása. Az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációs mutatót Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Lassan luxus lesz az élelmiszer, annyira megdrágult a bevásárlás

Fogolycsere

Az Egyesült Államok és Oroszország fogolycserét hajtott végre, Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt Viktor But orosz fegyverkereskedőre cserélték. Nyolc hónapon belül ez a második fogolycsere a feszült viszony ellenére a két ország között.

Az Egyesült Államok Női Kosárlabda-szövetségének kétszeres olimpiai aranyérmese és hatszoros all-starja, a 32 éves Griner azóta volt orosz letartóztatásban, amióta a rendőrség közölte, hogy Oroszországban betiltott kannabiszolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren február 17-én.

Viktor But, a világ leghírhedtebb fegyverkereskedője két évtizeden keresztül szállított fegyvereket latorállamoknak, afrikai haduraknak és latin-amerikai gerilláknak. A most 55 éves férfi 2008-as letartóztatását megelőzően a világ egyik legkeresettebb bűnözője volt. Arról vált ismertté, hogy hosszú időn át könnyűszerrel játszotta ki a különböző fegyverembargókat, és szállított tiltott eszközöket a világ számos pontjára.

Ehhez kapcsolódóan: Griner és But – Fogolycsere Washington és Moszkva között

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a bébi ingatlanárverés ügyében, amelynek során a helyi polgármester, Brunner Imre egyedüli licitálóként szerzett meg egy házat, amelyben egy négygyerekes család élt, akiket idén augusztusban ki is lakoltattak – derül ki a nyomozást lezáró, a 24.hu birtokába jutott határozatból. A büntetőeljárás hivatali visszaélés miatt indult, mivel nemcsak etikai, hanem jogi aggályok is felmerültek azzal kapcsolatban, hogy a polgármester a saját településén egy bajba jutott család házát szerezte meg egy végrehajtási eljárás során.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert