3 perc: Elemző: A kormány nem tudta kihasználni az árvizet sem a kezdeményezés visszavételére

Magyar Péter Szigetmonostoron 2024. szeptember 16-án

Ezt a hírlevelet meg is hallgathatja itt:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Elemző: A kormány nem tudta kihasználni az árvizet sem a kezdeményezés visszavételére

Gáspár Kristóf: Lekéste a nemzetmentő szerepet Orbán a mostani árvízben. Oroszországot lőné a nyugati fegyverekkel Ukrajna. A magyar kormány élen jár az európai bíróságok ítéleteinek elszabotálásában.

Gáspár Kristóf: Lekéste a nemzetmentő szerepet Orbán a mostani árvízben

Az elemző szerint az árvíz lehetőséget adott a kormánynak arra, hogy visszavegye a kezdeményezést, de nem sikerült, Magyar Péter ugyanis időben és aktivitásban is megelőzte a Fideszt. Eközben kiderült: a Fővárosi Közgyűlés koalíciós tárgyalásaiban is a Tisza Párt vezetője az irányító.

Helyszíni riportunkban bemutattuk az elöntött Kismaros helyzetét, ahol akad olyan, aki csónakkal megy be a nappalijába. A Duna és a Rév utcaiak küzdenek az árral, azt mondják: az árvizet megszokni nem, csak elfogadni lehet. Pánik nincs, mindenki teszi a dolgát. Az évek meg a rutin miatt a település már jóval azelőtt felkészült, mielőtt a folyó elérte volna a települést.

Oroszországot lőné a nyugati fegyverekkel Ukrajna

Az elmúlt napokban a háború egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy szövetségesei szállítanak-e nagy hatótávolságú fegyvereket Kijevnek. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docensével beszéltünk arról, hogy Oroszországon belül mit céloznának.

A magyar kormány élen jár az európai bíróságok ítéleteinek elszabotálásában

Az EU-tagországok között egyre erősödik a trend, hogy nem vagy csak részben hajtják végre az európai bíróságok ítéleteit. Ebben élen jár Magyarország, aki a strasbourgi bíróság ítéleteinek 76 százalékát nem hajtotta végre, de még a pénzbüntetéssel fenyegető luxembourgi bíróságiak több mint a felét is csak részben. Az EU-s jogrendszer (vagyis maga a szervezet) fennmaradásának egyedüli biztosítéka a komoly pénzbüntetés maradt.

„A félelem gyökeret vert a magyar társadalomban” – mondja az EP új állandó magyar raportőre

„Sorossal nem tudok versenyre kelni”vélekedett a Szabad Európának nyilatkozva Tineke Strik holland zöldpárti képviselő, aki az EP állandó magyar jelentéstevője lesz az új ciklusban. Azt mondja, tisztában van azzal, hogy honfitársához, Judith Sargentinihez hasonlóan hamar a magyar kormánypropaganda céltáblájává válhat a következő években.

Babarczy Eszter: A fiatalok fele el akar húzni innen

A Wikipédia szerint Babarczy Eszter szerkesztő, kritikus, publicista, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész, egyetemi oktató és kutató. Mintha nem huszonnégy órából állna a nap számára. Ebből a sok titulusból mégis arra a legbüszkébb, hogy tanár. Ebből töltődik, bár a fiatalok elveszettségét sokszor szomorúnak, deprimálónak találja. A Szelfiben Babarczy Eszterrel beszélgettünk depresszióról, boldogságról, a Z generációról, szétvert oktatásról, a hatalom gyakorlásáról.

Elkeseredett küzdelem a bíróságokon és a nyilvánosságban – a debreceni akkumulátorberuházások második éve

Az akkugyárak elleni tüntetések intenzitása alábbhagyott, a civilek átvették a kezdeményezést a politikai szereplőktől, az ellenállás pedig egyre inkább jogi útra terelődött. A hatóságokkal perben álló helyiek, a Mikepércsi Anyák és a Zebraszerda mozgalom aktivistái azonban nem adják fel, megváltoztatnák a társadalmat, és mindent megtesznek az akkumulátoripar veszélyeinek napirenden tartásáért.

„Végre egy fiú!” – Putyin „trónörököseinek” magányos, titkos élete

Évtizedek óta tartó kormányzása alatt Vlagyimir Putyin orosz elnök keveset beszélt a gyerekeiről. Az elmúlt években újságírók felfedték két felnőtt lánya kilétét, most azonban részletek derültek ki a visszavonult olimpiai tornásszal, Alina Kabajevával közös kisfiainak életéről.

Ki a Donald Trump elleni újabb merényletkísérlet vádlottja?

Az ukrán hadsereg aktív támogatójaként is ismert Ryan Routht tartóztatta le az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a republikánus elnökjelölt elleni merényletkísérlet vádjával.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége