3 perc: Elemző: Magyar Pétert leszámítva az ellenzék már elengedni látszik Orbán Balázs botrányát

Magyar Péter beszéde az MTVA székháza előtt tartott tüntetésen 2024. október 5-én

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Elemző: Magyar Pétert leszámítva az ellenzék már elengedni látszik Orbán Balázs botrányát

Schlanger Márton: Magyar Péter próbálja 1956-ot is visszavenni a Fidesztől. Újabb földeket szerzett a Tiborcz család a bicskei birtok közelében. Az oroszpártiság rontja az osztrák Szabadságpárt koalíciós esélyeit.

Schlanger Márton: Magyar Péter próbálja 1956-ot is visszavenni a Fidesztől

A Republikon Intézet elemzője szerint Orbán Balázsnak megbocsátottak a belső kormányzati körökben, és az ellenzék is elengedni látszik az 1956-ról megfogalmazott mondatait. Egyedül Magyar Péter tartja életben a témát, ami miatt a kormány október 23-i megemlékezése várhatóan visszafogottabb lesz.

Újabb földeket szerzett a Tiborcz család a bicskei birtok közelében

Orbán Ráhel és Tiborcz István lakodalmát egy Fejér megyei birtokon tartották 2013-ban. A Tükröspusztaként ismert, Bicske és Csabdi határán fekvő ingatlan környékén azóta a földek nagy részét felvásárolták a Tiborcz család tagjai, akik idén eddig egy erdőt és több szántóföldet szereztek.

Az oroszpártiság rontja az osztrák Szabadságpárt koalíciós esélyeit

Radikális jobboldali győzelem Ausztriában, de a kancellári poszt így sem biztos. A Herbert Kickl vezette Szabadságpárt fél évszázados történelmében először győzött az osztrák szövetségi választásokon, de a kormányt így is jó eséllyel néppárti politikus vezetheti. Az Atlasz vendége Szegő Iván Miklós történész, újságíró volt.

Amerikai szenátorok Budapesten: Egyre nagyobb az aggodalom Magyarország mélyülő orosz és kínai kapcsolatai miatt

A magyar demokratikus intézmények folyamatos eróziója, valamint az Oroszországgal és Kínával egyre mélyülő kapcsolatok miatt fogalmazták meg aggodalmaikat amerikai szenátorok Budapesten. A delegáció mind az öt szenátora a Republikánus Párt tagja, amelynek elnökjelöltje Donald Trump, aki viszont hősként és példaképként beszél Orbán Viktorról.

Nincs bizottságbuktató hangulatban az Európai Parlament

Úgy tűnik, hogy az Európai Parlament többsége nem bizottságbuktató hangulatban fog hozzá a biztosjelöltek vizsgáztatásához, és a politikai háttéralkuk folytán Ursula von der Leyen mindegyik vagy majdnem mindegyik jelöltje átmegy a szűrőn – ha nem is az első, legfeljebb a második meghallgatáson.

Hegedűs D. Géza: A művészet túléli a politikát, és képes megadni az embereknek a testvériség reményét

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, egyetemi docenst, érdemes és kiváló művészt választották maguk közé a nemzet színésze címet jelenleg viselő művészek 2024 szeptemberében. A művész a Szelfiben beszélt arról is, hogy miért óriási a felelőssége a színpadra lépő színészeknek, és hogy mennyire vágyik az élő emberi szóra mindenki közösségi médiumok által uralt világunkban is.

Egyre jobban lángba borul a Közel-Kelet, és nem látszik, mi hozhatná el a végét

Az Izrael elleni iráni ballisztikusrakéta-támadás sokadik lépcsője volt egy régóta zajló, de nyár óta gyorsabban eszkalálódó folyamatnak. Miután Izrael katonai megoldása nem volt sikeres Gázában, most Libanonban próbálkozik hasonlóval.

Egy másik cikkünkben összefoglaltuk, hogy ki is Hásem Szafi al-Díni, a Hezbollah csúcsvezetője.

Több mint húszezren haltak meg Ukrajnában Oroszország Volga menti területeiről

A Szabad Európa tatár–baksír szolgálatának számításai szerint több mint húszezer katona halt meg Ukrajnában az oroszországi Povolzsijéből – a Volga folyó körüli, több régiót magában foglaló területről –, amióta Moszkva megtámadta a szomszédját.

Amit még tudni érdemes

„Véres volt a szája” Matolcsynak? – Orbán és a megtorpanó gazdaság I. (Direkt36)

A lap háromrészes cikksorozatának első részében Orbán és Matolcsy viszonyára koncentrál: hogyan találtak egymásra, hogyan fundálták ki az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikai döntéseket, és hogyan hidegültek el egymástól 2019-től.