3 perc: Elemző: Orbán Viktor diplomatikus válaszadás helyett egy kocsmai verekedő stílusára váltott Strasbourgban

Orbán Viktor az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Elemző: Orbán Viktor diplomatikus válaszadás helyett egy kocsmai verekedő stílusára váltott Strasbourgban

Szent-Iványi István: Előbb a türelmét, majd a méltóságát vesztette el Orbán Viktor. Lakner Zoltán: Nagyon csodálkozom, hogy Orbán Balázst nem rejtették el. Beparancsolják a kormánytisztviselőket a Digitális Állampolgárság Programba, megszűnhet az Ügyfélkapu.

Szent-Iványi István: Előbb a türelmét, majd a méltóságát vesztette el Orbán Viktor

Szent-Iványi István külpolitikai elemző szerint diplomatikus és tartalmas válasz helyett a magyar kormányfő egy kocsmai verekedő stílusára váltott Strasbourgban a kritikák után. A történteket még nem dolgozhatta fel, ezért gyárt összeesküvés-elméletet arról, hogy az Európai Parlament a magyar kormány megbuktatására készül.

Lakner Zoltán: Nagyon csodálkozom, hogy Orbán Balázst nem rejtették el

Amióta Magyar Péter belépett a politikába, erre a pillanatra várt, hogy szemtől szembe kerüljön Orbán Viktorral – véli Lakner Zoltán. Szerinte érthetetlen, hogy miért nem rejtették el Orbán Balázst, hacsak nem a „meggrillezése” volt a miniszterelnök célja.

Beparancsolják a kormánytisztviselőket a Digitális Állampolgárság Programba, megszűnhet az Ügyfélkapu

Egy lapunkhoz eljutott belső utasítás szerint egy kormányzati szerv minden alkalmazottjának le kell töltenie október 15-ig a telefonjára a Digitális Állampolgárság alkalmazását. Úgy tudjuk, ez a helyzet máshol, például a minisztériumokban is. Egy másik dokumentumban arról írnak, hogy hamarosan már csak ezzel az alkalmazással lehet majd elektronikus ügyeket intézni, amiből az Ügyfélkapu teljes megszüntetésének szándéka következik a kormány részéről.

Erről faggatják majd három órán keresztül a képviselők a magyar biztosjelöltet

Akár a következő magyar egészségügyi miniszterré is kigyúrhatja magát Várhelyi Olivér, ha az Európai Parlament írásban feltett kérdéseire adandó válaszaiban elkötelezi magát a képviselők által megfogalmazott elvárások mellett. Az alábbiakban összefoglaljuk, kérdéseik alapján mit várnak el az EP tagjai a leendő egészségügyi és állatjóléti biztostól.

Bán Róbert, a Piarista Gimnázium tanára: Magyarként igenis a történelem napos oldalán állunk!

Hiába szerepel még nemzeti himnuszunkban is, hogy „Bal sors akit régen tép…”, Bán Róbert, a budapesti Piarista Gimnázium tanára szerint a magyar történelem igenis tele van pozitív fejezetekkel, és összességében sikertörténetként értékelhető. Hogy miért?

„Fának lenni mindig elég nagy szívás volt a városban” – Viczián Zsófia, a Budapesti fák című könyv szerzője

„Mindenkinek van egy kedves fája. Nagyon érdekes, hogy az embereknek vannak fákhoz kapcsolódó történeteik, és vannak legendák is, amelyek egy-egy fához kötődnek” mondja Viczián Zsófia kultúrtörténész, aki könyvet írt Budapest fáiról. A szerző Szelfi című podcastunk vendége volt.

„Nem ez az utolsó eset, hogy valaki bányát akar nyitni a Pilisben” – lakossági fórum volt Csobánkán

Védett élőlényeket, erdős területeket, egy csöndes, Budapest-környéki falu és több más közeli település nyugalmát féltik a helyiek a fővárostól húszperces autóútra lévő Csobánkán. A falu mellett egy korábbi bánya újranyitásával dolomitot termelne, majd építési hulladéklerakóként használná a területet egy vállalkozás. A beruházás környezeti engedélyre vár. A tiltakozó helyiek emlékeztetnek: a cég korábban más településsel is összeütközésbe került hasonló ügyben.

Magyarázó: miért a billegő államokban dől el az amerikai elnökválasztás?

Az amerikai elnökválasztás eredménye valószínűleg hét billegő állam ingadozó szavazóin múlik majd, ahol az eredmény kevésbé kiszámítható, mint a jól ismerten republikánus vagy demokrata többségű államokban. Donald Trump és Kamala Harris ezekre a csatatérállamokra összpontosít a november 5-i választás előtt.

Amit még tudni érdemes

MNB: az Orbán-kormány tavaly úgy költött el 298 milliárdot rezsivédelem címszóval, hogy annak aligha volt köze az eredeti célhoz, és még nincs vége (Népszava)

Az MNB-ben azzal számolnak, hogy a tavalyi 2282 milliárd forint után idén további 996 milliárdot fizet ki az Orbán-kormány a költségvetés Rezsivédelmi Alapjából, ám köszönhetően a világpiaci árak jelentős csökkenésének, ebből csak 689 milliárd forint megy lakossági rezsitámogatásokra.

Bekötött szemmel háttal a céltáblának – Nagy Márton gazdasági víziói és a rideg valóság (444)

Négy-öt százalékon tetőző infláció 2022-ben, Európa-bajnok magyar gazdasági növekedés 2023-ban, két számjegyű infláció az Egyesült Államokban. A nemzetgazdasági miniszter a tőle megszokott munkabírással ontja magából a jóslatokat, amelyek aztán köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.