3 perc: EP: „Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimje”

A képviselő-testület aggályosnak minősítette az igazságszolgáltatás állapotát, a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiapluralizmust

A megszavazott EP-jelentés szerint Magyarország nem teljes értékű demokrácia, hanem a választásos önkényuralom hibrid rezsimje. Vasárnap eldől, hogy jönni fog-e jövőre pénz Brüsszelből, vagy sem, de Navracsics Tibor miniszter bizakodó. A szankciók ellenére ömlik az orosz olaj Európába. Legfrissebb híreink.

Hibrid rezsim a tagállamok között

Nagy többséggel elfogadta friss jelentését az Európai Parlament, ennek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” tovább romlott.

„A határozott európai uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megbomlásához Magyarországon, és az országot a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé tette” – tartalmazza a dokumentum.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolja az összes, Magyarországnak járó forrást, amíg a kormány nem orvosolja a problémákat.

Ehhez kapcsolódóan: A megszavazott EP-jelentés szerint Magyarország nem teljes értékű demokrácia

Money, money, money

6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem adott kielégítő válaszokat Brüsszel korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ugyanakkor arról beszélt, hogy erről hivatalosan nem kaptak információt.

A brüsszeli testület a 2021 és 2027 között Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás akár hetven százalékának (azaz több mint 6400 milliárd forintnak) a felfüggesztésére is javaslatot tehet. Navracsics Tibor azonban bizakodó.

„Fel vagyok készülve rá, hogy az Európai Bizottság azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat” – mondta az ATV-nek.

Ehhez kapcsolódóan: Vasárnap eldől, megkapja-e Magyarország a visszatartott uniós forrásokat

Oroszország ukrajnai inváziója miatt orosz hajók nem köthetnek ki az EU kikötőiben. Videós oknyomozó riportunkban megmutatjuk, hogy az orosz olaj mégis megtalálja az útját az európai kikötőkbe.

Your browser doesn’t support HTML5

A szankciók ellenére dől Európába az orosz olaj – mutatjuk, hogyan

A háborúban eltűnt árvák ezreit keresik Ukrajnában, ahol eddig közel százezren kerültek ki a gyermekvédelem látószögéből azóta, hogy február 24-én kitört a háború. Közülük 26 ezret még mindig keres az UNICEF.

A háborúban eltűnt árvák ezreit keresik Ukrajnában

Letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét. A gyömrői önkormányzat szerint a polgármester áfacsalási ügybe keveredett, de nincs köze a gyanús cégekhez, és az önkormányzat sem érintett. A politikus előélete bővelkedett érdekes, botrányos fordulatokban – írja a Magyar Nemzet.

Korábban a polgármestert már jogerősen elítélték magánokirat-hamisítás miatt, előtte pedig azzal vált országosan ismert politikussá, hogy pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel.

Változnak az iskolában a koronavírus miatti szabályok – tudta meg az RTL. Nincs többé különbség oltatlan és oltott diák között. Annak, aki kontaktszemélynek számít, de nincsenek tünetei, öt nap maszkviselést írnak elő, nem kell karanténba mennie. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint bár szeptember óta nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert