3 perc: Irán mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, a légvédelem azonban tette a dolgát

Működésben az izraeli légvédelem

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Irán mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, a légvédelem azonban tette a dolgát

Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Szakértők Orbán Viktor gazdasági semlegességéről: „A langyosakat kiköpi az Isten.” Csúszhat az új Európai Bizottság felállása, csak novemberben hallgathatják meg a biztosjelölteket.

Irán rakétatámadást indított Izrael ellen

Országszerte megszólaltak a légiriadó-jelző szirénák, mire az emberek az óvóhelyekre menekültek. Az Egyesült Államok korábban arra figyelmeztette Iránt, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha megtámadja Izraelt.

Az izraeli hadsereg keddre virradóra korlátozott szárazföldi műveleteket indított Libanonban. Sokan készültek az offenzíva megindítására, miután Izrael az utóbbi hetekben nagyszabású légitámadásokkal pusztította a Hezbollah síita fegyveres szervezet harcosait és állásait a szomszédos országban.

Szakértők Orbán Viktor gazdasági semlegességéről: „A langyosakat kiköpi az Isten”

Nem okozott osztatlan sikert az Orbán Viktor által meghirdetett gazdasági semlegesség politikája. Az általunk megkérdezett szakértők szerint sem a keleti, sem a déli nyitás nem hozott változást, továbbra is az Európai Unió országai a legfontosabb külkereskedelmi partnereink. Szerintük a miniszterelnök az ország problémáiról akarja elterelni a figyelmet, külső okokra hárítva a kormányzati gazdaságpolitika kudarcát.

Csúszhat az új Európai Bizottság felállása, csak novemberben hallgathatják meg a biztosjelölteket

Az európai parlamenti szakbizottsági elnökök keddi ülése után egyre valószínűbb, hogy csak november első felében rendezik meg a biztosjelöltek képviselő-testületi meghallgatását, így a második Ursula Von der Leyen-bizottság legkorábban december 1-jén léphet hivatalba.

Sokmilliárdos költség lenne elbontani az engedélyét ismét elvesztő balatonföldvári e-kikötőt

A Kúria múlt héten megsemmisítette a balatonföldvári Nyugati strandon épülő és tiltakozásokat kiváltó kikötő engedélyét; így harmadszorra kaszálta el a bíróság. Az új önkormányzati testületben a tiltakozó civilek kerültek többségbe, de még több pénz lenne elbontani a már majdnem kész kikötőt, amelyre elment mintegy kétmilliárd forint, amibe az önkormányzat belerokkanna.

Mark Rutte átvette a NATO főtitkári tisztségét

Elődje, Jens Stoltenberg mandátumának lejártával, október 1-jétől a volt holland kormányfő vezeti az észak-atlanti szövetséget. Az elemzők nem várnak jelentős irányváltást a prioritások tekintetében: Mark Rutte is nagy figyelmet kíván fordítani Ukrajna támogatására, a tagországok védelmi kiadásainak növelésére és az Egyesült Államok Európa melletti elkötelezettségének fenntartására.

Orbán Viktornál járt az Európai Tanács új elnöke

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta António Costát. A megbeszélésen a magyar EU-elnökség programjáról, illetve az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács megválasztott, december 1-jén hivatalba lépő elnökének célkitűzéseiről volt szó.

Elbontják Lázár Jánosék mártélyi, ártérbe épített fa játszóterét

A hódmezővásárhelyi önkormányzat lebontatja azt a mártélyi fa játszóteret, amelyet Lázár Jánosék 2009-ben még ötvenmillió forintos kalandparkként adtak át, és jegyet szedtek a belépésért. Az ártéri területre épített létesítményt az önkormányzat először átminősítette és karbantartatta, de miután idén ismét elöntötte a víz, és az EU-s támogatás miatti fenntartási kötelezettség is lejárt, inkább eltakarítják.