3 perc: Orbán Viktor szerdán mutatja be a magyar elnökség programját az Európai Parlamentben

Az Orbán Viktor sajtótájékoztatóját megzavaró tüntető eltávolítása 2024. október 8-án Strasbourgban

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Orbán Viktor szerdán mutatja be a magyar elnökség programját az Európai Parlamentben

„Mennyiért árulta el a hazát?” – megzavarták Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját. TASZ-jogász: A kormány asszisztál a környezeti szempontokat felülíró beruházásokhoz. Kína mindig kihasználja, ha befolyása lesz egy ország felett – tajvani szakértő a kínai fenyegetettségről.

„Mennyiért árulta el a hazát?” – Megzavarták Orbán Viktor strasbourgi sajtótájékoztatóját

Orbán Viktor szerdán terjeszti elő a soros magyar uniós elnökség programját az Európai Parlamentben, szerinte azonban a várható csihi-puhi és lökdösődés elterelheti a figyelmet a lényegről, ezért a sajtónak egy nappal korábban külön is bemutatták.

TASZ-jogász: A kormány asszisztál a környezeti szempontokat felülíró beruházásokhoz

„Sajnos itt, Magyarországon sokasodnak azon beruházások, amelyekben az ipari szempontok felülírják a környezeti érdekeket, és ehhez a kormány asszisztál; az emberek bevonása nélkül átír jogszabályokat. Ezeket sok esetben csak a civilek felháborodása és fellépése tudja megakadályozni; mi ebben támogatjuk őket”így indokolta Aujeszky Nóra Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért Politikai Szabadságjogi Programjának munkatársa, hogy miért indított a szervezet környezetvédelmi ügyekre fókuszáló projektet.

Kína mindig kihasználja, ha befolyása lesz egy ország felett – tajvani szakértő a kínai fenyegetettségről

Ha egy ország túlságosan eladósodik Kína felé, azzal szemben nincs kegyelem. „Egy ilyen ország pedig már nem is önálló ország, hanem Kína alárendeltje” – figyelmeztet Culi Vu nemzetbiztonsági szakértő. A Kína jelentette fenyegetettségről, Tajvan helyzetéről, a nemzetközi közösség reakcióiról és a kínai–magyar kapcsolatok kockázatairól is kérdeztük a tajvani szakembert, aki a CEU-n rendezett Budapest Fórumon adott interjút a Szabad Európának.

November 6-án vizsgázhat Várhelyi Olivér az Európai Parlamentben

Elkészült a biztosjelöltek meghallgatásának előzetes menetrendje, amelyről hivatalosan csütörtökön dönt az EP vezető testülete. Az egészségügyi és állatjóléti portfólió élére jelölt magyar Várhelyi Olivér várhatóan november 6-án vizsgázik összesen négy parlamenti szakbizottság, illetve albizottság előtt.

Gémesi György a helyi iparűzésiadó-tervekről: Jó is lehetne, de van egy probléma

Nem a központi költségvetésbe kerül, de akkor is egy elvonás a településektől – mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a kormány Versenyképes járások programjáról, amely begyűjtené az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételének jövő évi többletét, majd fejlesztési pályázatokkal visszaadná. Gémesi György szerint a növekvő működési kiadásaik fedezetét vonná el a kormány.

Pankotai Lili első fokon vesztett a bíróságon volt pécsi iskolája ellen

A Pécsi Törvényszék nem találta megalapozottnak azt, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, amely miatt a diák az érettségi évében iskolaváltásra kényszerült. Az ítélet nem jogerős.

Ukrán kormányfő: Nem hosszabbítják meg az orosz földgáztranzitról szóló megállapodást

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról tájékoztatta szlovák kollégáját, Robert Ficót, hogy hazája nem fogja meghosszabbítani az orosz földgáz tranzitjáról szóló, év végén lejáró megállapodást.

A román alkotmánybíróság eltiltott egy oroszbarát jelöltet az elnökválasztástól

A bírói testület tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy a szélsőjobboldali Diana Șoșoacă magatartása és több nyilatkozata megkérdőjelezi az ország alkotmányos alapjait.

Amit még tudni érdemes

Élnek és virulnak a bejrúti embereink, akiknek mindegy, hogy MSZMP vagy Fidesz (444)

Az al-Kasszár testvérpár hatvan éve megkerülhetetlen a libanoni–magyar ügyekben.

Árulóként tekintenek Magyarországra legerősebb szövetségeseink (Válasz Online)

Orbán Viktor semlegességet hirdetett, de valójában a NATO és az EU ellenségeivel együtt támadja saját hivatalos szövetségeseit. Válaszul Washington és Berlin felől is szokatlanul éles kritikát, sőt fenyegetést kapott a magyar kormány idén ősszel. A hangulat rosszabb, mint valaha.