3 perc: Történész 1956-ról: Kényszer nélkül egyetlen birodalom sem fog sohasem visszavonulni

A Pál utca torkolata Budapesten 1956-ban

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

3 perc: Történész 1956-ról: Kényszer nélkül egyetlen birodalom sem fog sohasem visszavonulni

Kik harcoltak ’56-ban a barikád két oldalán? – Eörsi László történész. „Nekem nem lesznek titkaim” – Pintér Bence, Győr új polgármestere. Ez a szakma megcsúfolása – műemlékvédelmi szakember Lázár János Turul-bejelentéséről.

Kik harcoltak ’56-ban a barikád két oldalán? – Eörsi László történész

Miért volt a magyar hadsereg passzív a forradalom alatt? Demonstratív felvonulás – tűzszünet és kivonulás – végül invázió több tízezer katonával: hogyan változott a szovjet hadsereg fellépése? Miért volt kevés katonaviselt ember a forradalmárok között? Féltek-e a magyar zsidók, és volt-e okuk félni ’56-ban? Milyen volt Maléter Pál és Király Béla viszonya? Interjú Eörsi László történésszel a különböző oldalakon álló ’56-os fegyveres erőkről.

„Nekem nem lesznek titkaim” – Pintér Bence, Győr új polgármestere

A korábbi győri tényfeltáró újságíró a város független polgármestere lett, viszont kétharmados fideszes közgyűléssel kell együttműködnie. A testület Pintér Bence hivatalba lépése előtt módosította szmsz-ét, elvette tőle a volt fideszes polgármester egyes jogköreit és még néhány ráadást. Az új polgármester éppen tárgyalásban van fideszes testületével egy kompromisszumról. Interjúnkban arról is beszél, hogy jogkörökért cserébe lehet-e, hogy nem piszkál meg minden szerződést; hogy mennyire volt a NER része Győr; lehet-e, hogy a büntető szmsz-t nem is Győrben, hanem a Fidesz-központban írták; hogy köt-e szerződést a városháza korábbi helyi lapjával, és hogy milyen tárgyalásokra készül a város legfontosabb üzemével, az Audival.

Ez a szakma megcsúfolása – műemlékvédelmi szakember Lázár János Turul-bejelentéséről

Ilyen alapon az erdei ürgelyukat is védetté lehet nyilvánítani – reagált egy műemlékvédelmi szakember Lázár János friss bejelentésére, amellyel elrendelték a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. Az éles vitákat kiváltó emlékművet éppen most tizenkilenc éve avatták fel. A kutyapártos új polgármester szabadulna tőle, a Mi Hazánk viszont meglátta benne a lehetőséget, amire a kormány is lépett egyet.

A döntésről külön cikkben is beszámoltunk. Ebben idéztük Lázár János Facebook-posztját, amely szerint a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfőbb feladata az értékek megóvása. Csak valami tévedés lehet a bejelentés a budai kerület új polgármestere, Kovács Gergely szerint, aki úgy véli, hogy a tárcavezető minden bizonnyal a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani.

„Kis ország vagyunk, de kényszermunkatáborokban gazdag” – hetven éve zárták be a magyarországi munkatáborokat

Csaknem százhúsz internáló-, gyűjtő- és munkatábor működött Magyarországon a II. világháború után. Hetven éve zárták be őket, de az okozott sebek sok családban a mai napig fájdalmasak. Néhány helyszín története – például Recské – közismert, másoké, mint a badacsonyi bazaltbányában működőé, még a történészeket is meglepi. Ezt mutatja be a Blinken OSA Archivum október végéig nyitva tartó kiállítása, amelynek kurátorával, Székely Ivánnal készítettünk interjút.

Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt 35 milliárd eurós hitelt

Az EP-képviselők zöld utat adtak az Ukrajnának nyújtandó, 35 milliárd euró értékű hitelnek, amelyet a külföldön zárolt orosz központi banki eszközökből származó jövőbeli bevételekből fizetnek majd vissza.

Alkotmányos rend elleni szervezkedés gyanújával vettek őrizetbe egy férfit

Külföldi társhatóságok jelzése alapján és a Terrorelhárítási Központ közreműködésével vett őrizetbe a rendőrség egy férfit, aki az ügyészség szerint megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével. Ez öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az orosz elnök a BRICS-csúcstalálkozóval demonstrálja, hogy a Nyugat nem tudja elszigetelni hazáját

Vlagyimir Putyin a házigazdája a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő csoport találkozójának, amelyen többek között kínai, indiai, török és iráni kollégája is részt vesz. Ez jól mutatja, hogy nem vált be az a jóslat, miszerint az orosz elnök páriává válik a nemzetközi porondon az ukrajnai háború miatt.