3 perc: hatalmas kockázatokat vállalt és veszteséges időszak előtt áll a jegybank a volt elnöke szerint

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök 2021. július 6-án beszédet tart, miután megtekintették az ország aranytartalékát.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: évente kapunk egy Marshall-segélynyi összeget, mondja Surányi György közgazdász, visszavonulót fújt a médiatörvény ügyében a lengyel elnök, magának is mentességet adna új alkotmányával a belarusz vetető.

Kivételes, példátlan mértékű külső támogatás érkezik Magyarországra, a gazdaság teljesítménye az elmúlt évtizedben mégsem nevezhető kiemelkedőnek – mondja podcastunkban Surányi György közgazdász, a jegybank korábbi elnöke. Egy területen van jelentős javulás, a nemzetközi adósság csökkentése látványos méretű, és nagyjából megegyezik a Brüsszelből kapott összeggel, teszi hozzá. Amiért ez mégsem adhat okot megnyugvásra, az a magánnyugdíj-rendszer megszüntetése, mert ezzel ez a felelősség visszaszállt az államra. Hallgassa meg az egész beszélgetést itt!

Ehhez kapcsolódóan: Újabb 755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a kormány

Az elmúlt 24 órában 1370 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 151 beteg halálát okozta a hivatalos adatok szerint a koronavírus okozta betegség. Kórházban 4019 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 374-en vannak lélegeztetőgépen. Rusvai Miklós virológus szerint pár hét választja csak el az országot az ötödik járványhullámtól. A szakember január valószínűsíti az újabb hullám indulását. A negyedik hullám lecsengőben van, de nem ér véget, máris kezdődik az ötödik. A belga miniszterelnök kész megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban. Ausztriában februártól kötelező lesz az oltás, és Németország is ebbe az irányba mozdult el. Csak azok mentesülnek, akiket életkoruk vagy egészségügyi problémájuk miatt nem lehet oltani.

Ehhez kapcsolódóan: Folyamatosan frissülő adatok – Covid-19-helyzet Magyarországon

A lengyel elnök fújt visszavonulót a médiatörvény ügyében. A parlament alsóháza által nemrég elfogadott törvényjavaslat megakadályozta volna, hogy bármely nem európai szervezet 49 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkezzen lengyelországi televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatóban. A gyakorlatban azonban a törvény csak egyetlen létező vállalatot, az amerikai Discovery Inc.-t érintette volna, és emiatt el kellett volna adni az egyik utolsó független lengyel médiavállalat többségét, vagy akár az egészet. Most Andrzej Duda megvétózta a jogszabályt, mert szerinte a törvény népszerűtlen, és csorbította volna Lengyelország üzleti hírnevét.

François Fillon, a Nicolas Sarkozy elnöksége alatt szolgáló francia miniszterelnök az orosz Sibur vegyipari óriáscég vezetőségébe került. A cég nagyobb tulajdonosa két orosz oligarcha, Leonyid Mikelszon and Genagyij Timcsenko. Fontos szereplő még a cégben Putyin veje, Kirill Samalov, aki száz dollárért vehetett egy 380 millió dollár értékű részesedést a cégben még 2013-ban. Fillont hazájában első fokon börtönbüntetésre ítélték sikkasztás miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP-képviselők fele ellenáll, de így sem hatástalan a kínai és orosz befolyás

Mentességet adna magának a büntetőeljárások alól Alekszandr Lukasenka belarusz vezető az alkotmány módosításával. Az új alkotmány emellett újraosztaná az alkotmányos hatásköröket és korlátozná az elnök hivatali idejét, de lényegében eltiltaná Lukasenka ellenfeleit a választásokon való indulástól. Az ellenzék az alkotmány átírására tett kísérletet látszatintézkedésnek nevezte, szerintük Lukasenka csak ezzel próbál a hatalomba kapaszkodni.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor