HIMARS: az Ukrajnának küldendő amerikai rakétarendszer

HIMARS cover

Washington beleegyezett, hogy nagy teljesítményű rakétarendszert szállítson Ukrajnának. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működik a fegyver, és elmondjuk, miért nem áll majd Kijev rendelkezésére a teljes tűzereje.

A fenti képen az M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) látható. Washington beleegyezett, hogy ilyen rakétákat küld Ukrajnának. Egyelőre nem tudni, hány darabot fognak biztosítani, de a fegyver jelentős előrelépés lesz a Kijev által az ukrajnai orosz invázió elleni harcban jelenleg használt rakétarendszerekhez képest.

Egy HIMARS-rakétakapszulát helyeznek fel egy teherautóra a Wyomingi Nemzeti Gárda emberei egy gyakorlaton

A rendszert háromfős személyzet működteti, beleértve a gépjármű vezetőjét, a lövészt és a parancsnokot, ők a rakéták indítása közben szorosan összezsúfolva ülnek a jármű fülkéjében, majd a rakéták kilövése után távoznak a kilövőhelyről. A HIMARS páncélzata védelmet nyújt a repeszek és a kézifegyverek ellen, viszont közben elég könnyű ahhoz, hogy egyes repülőgépek szállítani tudják​.

A HIMARS tüzérségi ülése

Az amerikai fegyver hat rakétát képes kilőni az MFOM lövedékcsaládból, olyan pontossággal, hogy akár hetven kilométerről is eltaláljon egy autót – messze túlmutatva az ágyútöltetek hatótávolságán. A fegyverzet pontosabb, mint a szovjet és orosz gyártmányú rakétavetők. Nem világos, hogy a drága, irányított rakéták részei lesznek-e az Ukrajnának küldött csomagnak, vagy csak olcsóbb, nem irányított lőszereket szállítanak​.

Egy ATACMS katonai taktikai rakéta kilövése egy M270 többször felhasználható rakétaindító rendszerből

A HIMARS-ok emellett képesek egyetlen, 1,7 tonnás lövedék kilövésére is, amelyet Army Tactical Missile-nek (Hadseregtaktika Rakétának), azaz ATACMS-nek neveznek (a képen látható, amint egy M270-esből indítják). Ezek hatótávolsága akár 310 kilométer is lehet, de Washington megerősítette, hogy a nagyobb hatótávolságú lövedékeket nem bocsájtják Kijev rendelkezésére​.

Az M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) egy észak-karolinai támaszponton 2021. április 26-án

Ukrajna már többször kérte, hogy Washington küldjön HIMARS-okat és a nehezebb, lánctalpas M270-es rakétarendszert. Május 30-án úgy tűnt, hogy Joe Biden amerikai elnök elutasítja ezt, amikor egy riporternek azt mondta: „Nem fogunk Ukrajnának olyan rakétarendszereket küldeni, amelyek csapást mérhetnek Oroszországra.”

Ezt a kijelentést később egy fehér házi tisztviselő visszavonta, és május 31-én Biden megerősítette, hogy az Egyesült Államok valójában „fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket fog küldeni, amelyek lehetővé teszik az ukránok számára, hogy pontosabb csapásokat mérjenek kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőn”.

Egy HIMARS egy kiképzési gyakorlaton a Japánhoz tartozó Okinaván 2021 szeptemberében

A HIMARS-ról indítható, nagyobb hatótávolságú ATACMS rakéták visszatartásával Washington elkerüli annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államokban gyártott fegyverekkel olyan délnyugat-oroszországi városokat támadjanak, mint Voronyezs és a Donon fekvő Rosztov.​

Bár a kisebb MFOM-rakéták potenciálisan több tucat kilométer mélyen is bejuthatnak orosz területre, a nagyobb polgári központokat nem tudják elérni. Ukrajna biztosította Washingtont, hogy a HIMARS-okban használt rakétákkal nem fognak orosz területen fekvő célpontokat támadni.

Részletek megjelenítése