3 perc: kevesebb a fertőzött, de többen vannak kórházban

Ötezer fő alá csökkent a nyilvántartott fertőzöttek száma Magyarországon. A hétvégén napi ötezer embert tudtak beoltani, ami emelkedés a korábbi hetek napi háromezres átlagához képest.

Kezdjük a hétfőt a legfrissebb Covid-adatokkal! A hivatalosan nyilvántartott aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké viszont növekedett. Kórházi ápolásra 98 beteg szorul, heten vannak lélegeztetőgépen, halálos áldozat nem volt a hétvégén. Az elmúlt három nap alatt nagyjából 15 ezer ember első oltását adták be.

Három évvel azután, hogy Kína leállt a fejlett országokból származó szemét importjával, Románia válik a többnyire európai országokból származó, illegálisan behozott hulladék új lerakóhelyévé. Nem véletlenül: az olyan országokban, mint Németország, Belgium és Görögország a veszélyes hulladék ártalmatlanítása akár ezer euróba is kerülhet tonnánként. Romániában a feketepiaci szereplők ugyanennek az árnak a negyedéért veszik át a hulladékot, ám ahelyett, hogy az előírások szerint ártalmatlanítanák, egyszerűen lerakják a hulladéklerakókban, vagy elégetik – derül ki a Szabad Európa oknyomozó cikkéből.

A magyar-afgán kapcsolat

Vajon mekkora veszteséget jelent a magyar gazdaságnak az afganisztáni kapcsolat „elvesztése”? Nos, a KSH adatai szerint az elmúlt tíz év átlagát tekintve Magyarország éves szinten 19,2 millió forintnyi árut importált Afganisztánból, de akadt olyan év, amikor ez az összeg 400 ezer forint volt. Az afgán gazdaságnak ennél jobban fáj majd az ország bevételének felét adó nemzetközi segélyek és külföldi pénzutalások elapadása.

Fenntartásokkal fogadják az afganisztáni nők a tálibok ígéretét, hogy tiszteletben tartják majd a jogaikat „az iszlám keretein belül”. Az országot elfoglaló katonai csoport azután nyilatkozott, hogy bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba. Videónkból további részletek is kiderülnek.

Your browser doesn’t support HTML5

Nem tudok hinni nekik: az afgán nők szkeptikusak a tálibok ígéreteivel kapcsolatban

Egy nem hétköznapi történetet is megosztanék: Aljakszej és Marija Dalbenka Kanadába menekült Fehéroroszországból, nem sokkal azután, hogy megtudták, a rendőrség célkeresztjébe kerültek az Aljakszandr Lukasenka elleni tüntetésekben játszott szerepük miatt. „Kanadai vízumot szereztünk, ám Kanada a Covid–19 miatt jobbára zárva volt. De először Marijának, majd nekem is sikerült eljutnom Torontóba. Amikor felültem a gépre, imádkoztam a szabadságért és hogy a gép felszálljon” – mesélte a pár férfitagja a Szabad Európának. A pár külföldön is aktív maradt, és reméli, hogy egy nap visszatérhet a szabad Belaruszba.

Magyar sikerek a paralimpián

Újabb magyar aranyérmek születtek vasárnap a tokiói paralimpián, Illés Fanni 100 méteres mellúszásban nyert, Pálos Péter pedig az asztaliteniszezők S11-es kategóriájának versenyében bizonyult a legjobbnak. Cikkünkben képeket is láthatnak a versenyzésükről.

Több mint két hónapja teljesen lezárták a Lánchidat felújítási munkálatok miatt. Legközelebb 2023-ban lehet átmenni rajta. Kvízünkben olyan kérdésekre adhatja meg a helyes választ, mint hogy milyen magasak a kőoroszlánok vagy hogy mennyi izzólámpa világítja meg a hidat.

Végül az ősz közeledtével egy csodás képgalériát ajánlok a BBC oldaláról, ahová az olvasók küldték be nyári fotóikat Kanadától Kamerunon át Bulgáriáig. Érdemes nézegetni!

Békés napot kíván

Csák Gyula