3 perc: „Egy lépéssel közelebb a normális élethez”

Magyarországon kedd reggel közel 10 ezren vannak kórházban, több mint ezren lélegeztetőgépen a Covid miatt. Nagy-Britanniában is zajlik az oltás, londoni kollégánk is megkapta.

A kedd reggeli adatok szerint Magyarországon 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen. A hivatalos oldal 4926 új fertőzöttet jelentett, 143 ember pedig elhunyt.

Közben Angliában vasárnap több mint 237 ezer vakcinát adtak be. Ezek egyikét londoni kollégánk kapta. „Végre! Ez egy lépéssel közelebb visz a normális élethez” - volt az első reakciója. Talán mondanunk sem kell, hogy az oltóponton összefutott egy másik magyarral is. Beszámolóját nagyon ajánlom, itt olvashatja el.

Your browser doesn’t support HTML5

Rézbevonatú maszk: megöli a baktériumokat és divatos is

A védőoltások kapcsán rengeteg kérdés merül fel bennünk. Mit jelent például, hogy 92 százalékos hatékonyságú egy védőoltás? A kérdésre amerikai szakértők válaszolnak, miközben az is kiderül, hogy az eddigi tapasztalatok alapján 10 ezer beoltott emberből körülbelül 4 kaphatja el az oltás ellenére is a koronavírust.

Ha hozzánk hasonlóan önben is vannak kérdések az oltásokkal kapcsolatban, látogasson el folyamatosan bővülő aloldalunkra, ahol tényszerű válaszokat találhat!

Hátrányos megkülönböztetés a munkaerőpiacon

„A munkaadók rendszeresen azt kérdezték, hogy van-e gyerekem. És mindig a férfi munkaadók kérdezték ezt” - mesélte az olasz Daniela. Története nem egyedülálló Olaszországban (sem), ahol a nők fizették a legnagyobb árat a járványért.

Talán kevesebb szó esik róla, de a férfiakat is éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyen. A BBC rendkívül érdekes cikke a személyes történetek mellett idéz egy kutatást, mely szerint a hagyományosan nőinek tartott foglalkozásokban a férfiakban gyakran nem bíznak vagy keresztülnéznek rajtuk.

„Mintha ellenzéki politikus lennék”

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már 15 éve létezik. A parlamentbe nem jutottak be, de önkormányzati képviselőik vannak. 2022-ben megint nekifutnak az országgyűlési választásnak, úgyhogy kíváncsiak voltunk arra, hogyan készülnek rá. A Kovács Gergellyel, a Kutyapárt elnökével készült interjúnkban részt vesznek igazi kutyák is, és persze nem maradhatnak el a poénok, de az ország sorsáért érzett felelősség is felüti a fejét. Egy viccpárt elnöke, aki komolyakat is mond.

A járvány miatt a Parlament előtti zászlófelvonás volt az egyetlen helyszíni rendezvény március 15-én. A politikai szereplők az interneten üzentek, a hat ellenzéki párt közös videóban. Orbán Viktor kormányfő nemzedéki helytállásról, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szelíd forradalomról beszélt – derül ki összefoglalónkból.

Kína újragondolt útja a globális hatalom felé

Az elmúlt egy évtizedben Kína komoly térhódítást hajtott végre világszerte. Most új tervvel állt elő a pekingi vezetés, melynek legfőbb célja, hogy az ország igazi globális hatalommá és modern állammá váljon. Hogy ez pontosan mit is jelent, elolvashatja izgalmas háttérelemzésünkben.

Ehhez kapcsolódóan: Kínai lejárató kampány a jogsértésekről beszámoló ujgur nők ellen

Kína egyik fontos európai uniós partnere Magyarország. Mint a Direkt36 oknyomozó cikkéből kiderül, kémjátszmák mellett gazdasági és egyéb érdekek állnak a magyarországi terjeszkedés mögött.

Egy szabálytalan énekes

Végül hadd mutassak be egy énekest, aki saját bevallása szerint „nem használ címkéket”. Manizha szerint ugyanis az emberek ezzel csak korlátozzák saját magukat. A fiatal énekesnő felszólal a párkapcsolaton belüli erőszak ellen, miközben tadzsikként orosz színekben indul az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nem használok címkéket" - egy formabontó énekes

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula