3 perc: lehet kötelező a Covid-oltás?

A Magyar Orvosi Kamara szerint nincs akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék a Covid elleni oltást Magyarországon, bár az esetleges döntés egész Európában vitákat vált ki.

Ismét 100 fölé emelkedett Magyarországon a Covid miatt elhunytak száma. A 128 áldozat mellett 696 újabb fertőzöttet regisztráltak. Közben újabb, összesen mintegy 51 ezer ember oltására elegendő, vakcinaszállítmány érkezik ma Magyarországra.

Össztársadalmi érdeknek nevezte a Covid elleni oltást a Magyar Orvosi Kamara (már beoltott) titkára. Dr. Nagy Marcell szerint az oltás kötelezővé tételéről az országos tisztifőorvos dönthet, ugyanakkor az sem példa nélküli, ha a munkaadó kötelezi rá a munkavállalót. Így ma senki sem dolgozhat az egészségügyben, aki nincs beoltva Hepatitis B ellen - mondta nekünk a szakember, a teljes cikket itt olvashatja el.

A koronavírus okozta betegség elleni védőoltás kötelezővé tétele egész Európában vitatott kérdésnek számít. Míg a belgák nem ütköznének meg egy ilyen lépésen, a francia államfő kizárja a lehetőséget, az Egyesült Királyságban pedig törvény tiltaná. Körképünket itt találja.

Rossz hír viszont, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus ellen a világ 2021-ben még akkor sem éri el a nyájimmunitást, ha az országok megkezdik a legkiszolgáltatottabbak oltását is. A WHO szakemberei úgy látják, körülbelül 70-80 százalékos oltási arányra van szükség ahhoz, hogy megvédjék a lakosságot a betegség terjedésétől.

Hogyan kommunikál majd Trump?

Twitter, Facebook, Google, Amazon, Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify és TikTok – ezek azok a nagyobb (és kisebb) techcégek, melyek az elmúlt napokban kizárták Donald Trumpot. Így a távozó elnök számára kérdés, hogyan kommunikál a jövőben híveivel. Monica Stephens, a Buffalo Egyetem közösségi médiát kutató segédprofesszora a Szabad Európának azt mondta, szerinte Donald Trump nem regisztrál majd a kisebb platformokon, inkább létrehoz egy saját médiumot.

Közben másodjára is elindult az impeachment-eljárás Donald Trump elmozdítására. A demokrata képviselők lázadásra való felbujtással vádolják a távozó elnököt, szerintük Donald Trump a választási csalásról előadott megalapozatlan vádjaival erőszakra hergelte a támogatóit, aminek következtében a január 6-i zavargásokban hat ember vesztette életét.

Árvíz és tavat elborító szeméthegy

Heves esőzés és havazás okozott árvizet Koszovó több tartományában is. Az árvíz érint egy autópályát, továbbá két falut elárasztott. A helyi hatóságok egyelőre próbálják felmérni a pusztítás mértékét. Ajánlom figyelmébe a Szabad Európa munkatársa által a helyszínen készített fotókat.

Más típusú ökológiai katasztrófa veszélyére figyelmeztetnek a hatóságok Bosznia-Hercegovinában. Különböző montenegrói hulladéklerakókból rengeteg szemét öntötte el a környéket, és videónk tanúsága szerint már a szerbiai Potpeckó-tavat is elborítja.

Elon Musktól Mészáros Lőrincig

Január eleje óta hivatalosan is Elon Musk a világ leggazdagabb embere. A Tesla és a SpaceX tulajdonosa Jeff Bezost előzte meg. Infografikánkban azonban nem csak a leggazdagabbakat mutatjuk meg, de azt is, a világ mely részén élnek és mivel foglalkoznak. (Mészáros Lőrinc fotója is feltűnik.)

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.