Hogyan legyünk finnek? - kézikönyv szovjet kémeknek

Használjon zsebkendőt – a térdére rakja, ne a gallérjához tűrje be. Használhatja a keze és a szája megtörlésére.
Így esznek villával (késsel ne segédkezzen).
 

Kézzel vegye el a kenyeret, majd rakja a baloldali tányérra. Ha a kés és a villa a tányér egyik oldalán van, az azt jelenti, hogy a vendég még eszik. Evés közben a kenyeret vajjal fogyasztják. A vajgolyók a tányér jobb oldalán találhatóak. A vajgolyót a bal oldali tányéron található késsel vegyük el, rakjuk a kenyérre és kenjük szét. A kést ezután vissza kell tenni a tányérra.

Így kell tartani a poharat (és nem a száránál fogva). A bort, vodkát és más alkoholos italokat kortyokban fogyasztják (2-3 adag poharanként). A finnek nem koccintanak a pohárral, hanem a szájuk magasságába emelik azt, amikor tósztot mondanak.

Svédasztalos büfé. Egy vacsora ára 400-500 markka [finn márka, a finn fizetőeszköz az euró bevezetése előtt]. Nem ajánlott sok ételt kiszedni a tányérra, jobb többször visszamenni az asztalhoz.
Kültéri kávézó. Kötelező levenni a kalapot. Nem szokás sürgetni a pincéreket, várjon türelmesen, végül is pihenni érkezett.

Teríték a kávézáshoz. Van egy kiskanál a cukros tálban. A cukrot a kanállal szedje ki, de ne használja a keveréshez.
 
Ne nyúljon a kávéskancsóhoz, ez a pincér dolga. Maradjon ülve, majd töltenek önnek.

Ha nincs kanál vagy csipesz, a cukrot kézzel veszik el. Nem szokás a cukrot a tálból a saját kanalunkkal kivenni.
A kávé megkavarása: ne zörögjön a kanállal, csináljon mindent csendben, és ne hívja fel magára a figyelmet.

Öltözködés.
Nyakkendőkötés: Figyeljen rá, hogy a csomó kicsi legyen.
Könyvolvasás: ne terpeszkedjen, viselkedjen visszafogottan.

Melegítő: ne tűrje be a nadrágjába.
A pulóvert begombolva, de nyakkendővel hordja.

 A buszmegállóban. Figyelje meg az emberek öltözködését és viselkedését. A szokásos fejfedő a vidékiknél a lapos sapka simlivel.
A piacon még akkor is hátizsákot hordanak, ha éppen öltönyben vannak.
 

Utazás az országban.
Villamos: Ott szálljon fel ahol a többiek, jellemzően hátul. A járda jobb oldalán szokás sétálni. Lassan sétáljon, kicsit andalogva.
A kerékpár a megszokott közlekedési mód vidéken és a kisvárosokban. Így hagyják a biciklit az utcán, ha nincs biciklitartó.
 

Komp: figyelje meg, hogy a kerékpárok és a személyes csomagok a buszra vannak rögzítve (a tetőn).
A buszon: van egy hálós polc fölül, ahová a dolgait rakhatja (kalapot, újságot, magazint, kesztyűt stb.), de az aktatáskát nem. Az aktatáskáknak egy külön tartó van a busz hátuljában. Mielőtt leül valaki mellé, meg kell kérdeznie, hogy szabad-e.

Egy archívumból került elő az a füzet, amelyben tanácsokkal látták el a szovjet kémeket az öltözködésről, viselkedésről, és a finn asztali etikettről.