Szociálpszichológusi vélemény Magyar Péterről, holokauszt-évforduló, fogyatkozó erdők

Your browser doesn’t support HTML5

Csodás fotókkal lassulhattunk le a vidéki idősek tempójára, de olvashattunk pszichológusi szakvéleményt is a Magyar Péter-jelenségről. Képek, videók az elmúlt napokból – a hét multimédia-tartalmaiból válogattunk.

„Nagyon sok idős embert megismertem, és amikor kilencvenévesek társaságában töltesz órákat, az emberi tempóra lassít le. Valójában az lenne a jó élettempó szerintem, amiben ők élnek, mi vagyunk túlságosan felgyorsulva” – Mohos Zsófia fotográfus a palóc falvak idős embereit bemutató Görbeország projektről mesélt a Szabad Európa podcastjában.

„1956-ban is rengeteg fiatal és egyetemista vonult az utcán vidáman, amolyan majálishangulatban. Mi is ugyanúgy meg akartuk dönteni a rendszert. A tömeg akkor is fokozatosan gyarapodott” – véli Rudas János szociálpszichológus Magyar Péterrel kapcsolatban.

Magyarország márciusban nemmel szavazott a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletre. A kormánypárt szerint itthon erre nincs szükség. Bükkfákra pedig azért nincs szerintük, mert a klímaváltozás miatt úgyis kihalnak majd, és addig kell kivágni őket, amíg gazdasági hasznot hoznak. Szakértők szerint a gazdasági haszonnál jóval jelentősebb szerepük van az erdőknek. Vagyis lenne, ha megfelelően gazdálkodnánk velük. Nézd meg videónkat:

Your browser doesn’t support HTML5

Hiába sok a természetvédelmi terület, ha szabad ott fát vágni – szakértők a magyarországi erdők állapotáról

„Apus odajutott az ablakhoz, meglátta a csíkos ruhába öltöztetett foglyokat, látta az egekbe törő lángokat, a hatalmas füstöt, az állomás feliratát: Auschwitz! – csak ennyit mondott: »El vagyunk veszve!« Majd odajött hozzánk, és halkan így szólt: »Búcsúzzunk el egymástól«, és könnyes szemmel szorította magához a kistestvéreimet” - emlékezett vissza egy akkor 16 éves lány. Öttagú családjából egyedül ő élte túl a koncentrációs tábort. 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. A Fortepan fotóiból válogattunk::

„Apus meglátta a hatalmas füstöt, az állomás feliratát: Auschwitz, és csak ennyit mondott: El vagyunk veszve”

Eredetileg nem erre találták ki a magántőkealapokat, de a NER milliárdosainak túl kecsegtető volt, hogy az ezekbe befektetők rejtve maradhattak a nyilvánosság elől. Eddig. Egy tervezett uniós szabályozás ugyanis véget vethet a magántőkealapok aranykorának.