Új tulajdonos érkezett a Honvéd FC-hez, a magyar foci egyik különös szereplője tért vissza

Kispesti szurkolók transzparense 2024 tavaszán

A milliárdos Leisztinger Tamás vette át Honvéd FC-t a Szijjártó Péter köréhez sorolt Bozó Zoltán – Mendelényi Dániel duótól. Bozóék ötéves tevékenységük alatt jelentősen megnövekedett költségvetés mellett története egyik legsötétebb korszakába vezették a 115 éves focicsapatot. Leisztinger korábban már volt tulajdonos a diósgyőri focicsapatnál, igaz, nem biztos, hogy saját akaratából.

A Budapest Honvéd FC szűkszavú közleményben adta hírül ma, hogy hivatalosan is új tulajdonosa lett a csapatnak: az Arago-Sport Kft.-n keresztül Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozó vette át.

MetALCOM-éra: példátlanul gyors mélyrepülés

Az előző tulajdonos duó a Metalcom-cégcsoporthoz tartozó Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel volt. A Szijjártó Péter köreihez sorolt vállalkozók előéletéről itt olvashat bővebben.

Tevékenységük még a magyar fociban is meglepően gyors leépülést hozott sportszakmai és szervezeti szinten is Puskás Ferenc egykori magyar csapatánál. 2019-ben vették át az akkor erős élvonalbeli csapatnak számító, 2017-ben még magyar bajnok kispesti együttest.

Két év alatt aztán másfélszeresére növelték a klub személyi jellegű kiadásait, miközben a sportsikerek csökkenni kezdtek. Igaz, 2020-ban még szerencsésen Magyar Kupát nyert a csapat, de közben a bajnokságban egyre inkább a kieső helyek környékén küszködtek, 2023-ban ki is estek.

Az előző szezonban az utolsó fordulókig az sem volt elképzelhetetlen, hogy a másodosztályból is kiesnek, miközben a klub milliárdos adósságokat halmozott fel. A szurkolók idén áprilisban már nyílt tüntetést szerveztek a szerintük korrupt és alkalmatlan klubvezetők ellen.

Leisztinger Tamás esete a Diósgyőrrel

A Honvéd FC környékéről hónapok óta hallani lehetett, hogy a Metalcom-os tulajdonosok szívesen továbbadnák valakinek, aki leginkább Leisztinger Tamás lehet.

A jelentős részben a kárpótlási jegyek felvásárlásából és az állammal kötött ingatlanügyekből meggazdagodó Leisztinger Tamást az ország 11. leggazdagabb emberének sorolta be a Forbes legutóbb.

Tulajdonképpen visszatért a magyar focihoz, 2010-ben ugyanis egyszer már úgy érezte, hogy be kellene szállnia; megvette az akkor lokális mélypontján lévő, másodosztályú Diósgyőrt.

Tízéves tulajdonosi tevékenysége után végül az akkor a Puskás Akadémia orvosi stábjában dolgozó Magyar Mátyásnak, Mészáros Lőrinc csapatának sérülésellátásért felelős orvosának adta el, de Szíjj László is a tulajdonosok közé került.

Leisztinger korábbi tulajdonosi szerepvállalásának egyik emlékezetes pillanata volt egy 2011-es interjú, amelyben számonkérték, hogy miért nem jár csapata, a DVTK meccseire, illetve hogy mintha nem a saját ötlete lett volna a megvétele. Az interjút azóta megpróbálták eltüntetni a netről, de archívumban még fellelhető.

„Maradjunk annyiban, hogy egy Magyarországon vállalkozásokat működtető ember esetében nem baj, ha szerepet vállal olyan ügyekben, ami egyébként is fontos neki, főleg akkor nem, ha például az ország első számú politikai vezetőjének is fontos ugyanez az ügy” – érvelt.

Egy másik nyilatkozata is nagy port kavart, amikor egy 2018-as szurkolói beszélgetésen mintha elkerülhetetlen adóként fogta volna fel, hogy focicsapata van, ahol folyamatosan meglopják, de valamiért nem tehet ellene semmit. „Nem álltam meg a kérdést: nem zavarja, hogy hülyének nézik? – Ez van – felelte, és széttárta a kezét” – áll többek között a beszélgetés összefoglalójában.

A Honvéd FC-t egyelőre csődközeli helyzettől kell megmentenie, a szervezet az elmúlt két évben rendre mínusz 1,2 milliárd forint feletti adózott eredménnyel zárt, saját tőkéje a mínusz félmilliárd forinthoz közelít, a csapat pedig a másodosztályban három meccséből eddig egyet tudott megnyerni.

Ehhez kapcsolódóan: A Mol tőzsdei cégként vásárolja fel az Újpest FC-t