Átalakítja az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit Karácsony Gergely

Karácsony Gergely az európai parlamenti és önkormányzati választások eredményváróján 2024. június 10-én

A hvg.hu írta meg először, hogy októbertől nem csak jelentősen csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági helyek számát, de pályázni is kell, és alapkövetelmény lesz a szakirányú végzettség, a szakmai tapasztalat. Frissítés: Karácsony Gergely a cikk megjelenése után nem sokkal bejelentette a változtatási javaslatokat.

Eddig a közgyűlési erőviszonyok alapján osztották el a céges pozíciókat: amelyik pártnak nagyobb frakciója volt a közgyűlésben, az több igazgatósági és felügyelőbizottsági posztra jelölhetett embert. Ahogy azt a hvg.hu megtudta, ennek a gyakorlatnak vége, akár már a héten nyilvános pályázatokat hirdethet a főváros az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető és ellenőrző testületeinek tagságára, vagyis a cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióinak betöltésére az új ciklusban.

A még nem feltétlenül végleges koncepció szerint a jelenlegi ötven helyett csak tizennyolc igazgatósági tagság lesz, és mintegy tizenöt százalékkal csökkentenék a felügyelőbizottsági pozíciók számát is – értesült a lap.

A cikk megjelenése után nem sokkal a főpolgármester a Facebook-oldalán írt arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására. Karácsony Gergely bejelentette, hogy nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

"Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk" - áll a főpolgármester bejegyzésében.

A beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszi meg személyi javaslatait Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésnek, úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen.

A főpolgármester azt kéri a jelenlegi cégvezetőktől, akiknek a munkájával alapvetően elégedett, hogy ők is nyújtsák be a pályázatukat. Karácsony Gergely azt ígéri, hogy politikai kérésre sem kinevezni, sem kirúgni nem fog senkit. Csak az számít, hogy a fővárosi cégek minél jobban működjenek.

Ehhez kapcsolódóan: Miért kellett mennie a Főkert igazgatójának?

A hvg.hu szerint a változtatás egyik oka a Fideszhez hasonlóan tíz közgyűlési mandátumot szerző Tisza Párt elnökének kritikája lehet. Magyar Péter korábban kijelentette, hogy „a tiszások nem ülnek be a fővárosi cégek vezetőségébe”.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: Orbán nem fogja megnyerni a belpolitikai küzdelmet a globális térből