Idegenlégiósok, árván maradt testvérek és egy nigériai menekült: videóink főszereplői a héten

Your browser doesn’t support HTML5

A 18 éves Vjacseszlav és testvérei azután maradtak árván, hogy édesanyjuk egy orosz légitámadás áldozata lett. Zofi Nigériából ment Ukrajnába tanulni, aztán kitört a háború, és Magyarországra került. A józsefvárosi óvodákban azért küzdenek, hogy a kerületben maradjanak a gyerekek.

A 18 éves Vjacseszlav és testvérei azután maradtak árván, hogy édesanyjuk egy orosz légitámadás áldozata lett. Riportunk óta rengeteg felajánlás érkezett a testvérek megsegítésére. Zofi Nigériából ment Ukrajnába tanulni. Aztán kitört a háború, és Magyarországra került, de itt sem volt maradása. A józsefvárosi óvodákban azért küzdenek, hogy a kerületben maradjanak a gyerekek. Válogatás a Szabad Európa e heti multimédiás tartalmaiból.

Józsefváros alporgármestere, dr. Erőss Gábor szerint a szülők körülbelül harmada dönt úgy, hogy másik kerületben íratja óvodába gyermekét. A helyi vezetés ezen szeretett volna változtatni. A riportból kiderül, eddig milyen sikereket értek el.

Your browser doesn’t support HTML5

Kreatív programokkal küzd az ovisokért Józsefváros

Zofi orvostanhallgató, sebész szeretne lenni. Szülei minden vagyonukat arra áldozták, hogy Nigériából Ukrajnába mehessen tanulni. Akkor találkoztunk a háború elől menekülő diáklánnyal, amikor ideiglenesen Magyarországon tartózkodott – Ukrajna után ugyanis innen is mennie kellett.

Rangos szakmai díjat nyert a Szabad Európa két újságírója. Báthory Róbert és Barna-Lipkovski Miklós Rabszolgasors Magyarországon: van, ahol már divat lett a csicskatartás című videója kapta TV/Videó kategóriában a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj első díját.

Báthory Róbert ezúttal De Coll Ágnessel, a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Programjának vezetőjével beszélgetett a Szelfiben. Nagyinterjú arról, miért elfogadók a magyarok a csicskatartással kapcsolatban, és beszéltek a szociális ellátórendszer hibáiról is.

Your browser doesn’t support HTML5

A magyarok a saját honfitársaikat adják el rabszolgának

Jakab-Aponyi Noémi és Németh Dóra a párkapcsolati erőszakról írt cikket – egy személyes történetre, statisztikákra és vizuális ábrákra támaszkodva.

Becslések szerint 226 ezer nő él jelenleg bántalmazó kapcsolatban Magyarországon. Sztoriban című podcastunkban Jakab-Aponyi Noémi arról is beszél, hogy kitől remélhetnek az áldozatok védelmet.

Your browser doesn’t support HTML5

Sztoriban – Miért nem működik az áldozatvédelem Magyarországon?

Rengetegen szerettek volna segíteni a négy kis testvérét egyedül nevelő Vjacseszlavnak, miután a Szabad Európa bemutatta a történetét. Édesanyjuk, a 37 éves Marina egy orosz légitámadás áldozata lett, amikor 18 éves fiával hazafelé tartott donyecki otthonukba. A házból nem maradt semmi.

A civil áldozatok mellett a frontvonalon harcoló katonákért is nemzetközi összefogás indult: számos országból érkeztek önkéntes katonák, hogy az ukrán csapatok mellett harcoljanak Szeverodonyecknél. A Szabad Európa elkísérte bevetésre az egyik alakulatot.

Your browser doesn’t support HTML5

„Csak húszéves vagyok, de úgy éreztem, harcolnom kell” – Idegenlégiósok az ukrán frontvonalon

Végül pedig kvízünket ajánljuk figyelmébe az ötödik Orbán-kormány miniszteri feladatköreiről. Tippelje meg, kik felelnek majd például az energetikáért, a filmiparért, az űrkutatásért vagy a csángó ügyekért!

Videóink már a YouTube-on is elérhetők. Iratkozzon fel csatornánkra, hogy ne maradjon le legfrissebb riportjainkról!

Ha pedig szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához!