Így épült Budapest

1894: egy építési terület az Alexandriai Szent Katalin-templom (jobb felső sarok) közelében, a Budai Vártól délre.

1893: a Mátyás-templom újjáépítési munkálatai. A templomot a XIV. században építették, majd több mint két évtizeddel később, az 1800-as évek végén újjáépítették. Díszes vízelvezetőket és egy mintázott tetőt is kapott az új építmény.

1914: a Széchenyi Lánchíd helyreállítási munkálatokon ásik át. A sokak által kedvelt hidat ma több száz égő világítja meg napnyugta után. A híd 1849-ben épült meg, öntöttvas szerkezetét egészen 1914-ig tovább erősítették.
 

1900: egy felsőosztálybeli család gyermekei a Gellért-hegyen, miközben a háttérben az Erzsébet-hidat építik.

1930: útépítési munkálatok zajlanak a Közraktár utcában a Duna mentén.

1900: az épülő Erzsébet-híd egy másik szögből. Jobb felül a Citadella látható. A híresen elegáns Erzébet-hidat lerombolták a második világháborúban. A szocialista éra alatt egy egyszerű felfüggesztéses szerkezettel helyettesítették.
 
 

1914: munkálatok a Lánchídon. A háttérben az Art Nouveau sítlusú Gresham-palota látható, amelyben ma Budapest egyik legfényűzőbb szállodája található.

1893: épül a Dózsa György úti metróállomás nehézszerkezetes teteje. A londoni után Budapesten található a világ második legrégebbi metróhálózata.
 

1903: egy fénykép kedvéért állnak meg egy pillanatra ezek a női munkások a Pénzügyminisztérium újjáépítése idején.

1913: az ikonikus Hegedűs-villa alapjait teszik le a Gellért-hegyen.

 

1937: egy keresztet helyeznek el a Szentlélek Plébánia tetején a munkafolyamat egyik utolsó lépéseként.

1937: munkások egy lakóház építkezésén a Szent Imre utca 20. alatt.

1949: építkezés a Clark Ádám térnél, a lerombolt Budai Vár alatt. Budapestet óriási pusztítás érte, miután Magyarország a náci erőkkel lépett szövetségre, és elszenvedett egy, a Vörös Hadsereg által indított támadást.
 

1952: épül a Fővám téri aluljáró.
 

1955: építkezés Budapest belvárosában. A háttérben az Erzsébet-híd egyik eredeti boltíve látható. A hidat lerombolták, és újjáépítették néhány évvel a kép készülte után.

Lenyűgöző fotók Budapest születéséről és újjáépítéséről. A Fortepan archívumából válogattunk.