Így mérik össze a tudásukat a szirti sasok Kazahsztánban

A ragadozó madarak használata a rókák, farkasok és más kisemlősök vadászatára hagyományos vadászati forma a kazahok körében. Ezt a tradíciót ma is ápolják, amikor a sasvadászok egy, Almatihoz közel eső versenyen bemutatják, mire képesek. Az Aqai Nusipbekov faluban megrendezett versenyhez Kínából és Mongóliából is csatlakoztak versenyzők, ahol idén hetven sas vett részt.

Vadászok pihennek a madaraikkal az október 13-i versenyen

Az idei versenyt Szarsenbek Dauletbakov madarász tiszteletére rendezték, aki abban a faluban született és nőtt fel, ahol az idei vadászatot tartották. Dauletbakovnak nagy szerepe volt a sasvadászat hagyományának megőrzésében.

Egy versenyző sas, akit szabadon engedtek, hogy bemutassa, milyen ügyesen engedelmeskedik a parancsoknak

Az idei háromnapos verseny nyitónapját köd, második napját hóesés borította be.

Egy ló áll egy mezőn a verseny másnapján

A vadászok és madaraik számára, akik messziről érkeztek, fontos volt, hogy a madarak megismerhessék az új terepet, ahol versenyezni fognak.

Az egyik ilyen résztvevő kint edzette a madarát, amely annyira élvezte az új környezetet, hogy addig szárnyalt a magasban, amíg el nem fáradt, és csak ezután tért vissza a várakozó gazdájához.

Egy madarat hívnak, hogy térjen vissza az emberéhez

Ragadozó madarak

A felnőtt sas hatalmas madár, szárnyfesztávolsága akár két méter is lehet. Karmainak hossza elérheti a hét centimétert. A sasok lenyűgöző repülési képességeikről ismertek, akár a háromszáz kilométer per órát is meghaladó sebességet képesek elérni.

A verseny kezdete előtt figyelmeztetik a résztevőket, hogy veszélyes közeledni ezekhez a ragadozó madarakhoz, és a fotókat mindig távolról kell készíteni. Egy sas ugyanis, ha táplálék után kutat vagy izgatottá válik, könnyen lecsaphat egy szemlélődőre.

A kiképzés

A kiképzési folyamat első lépése egy fiatal sas, általában egy szirti sas befogása a vadonban. Ezek a sasok érésük során erős kötődést alakítanak ki kiképzőjükkel. A kiképzés célja, hogy a sasokat arra kondicionálják, hogy a kiképző kesztyűjére repüljenek, vadászni tudjanak, és engedelmeskedjenek az utasításoknak.

Versenyzők: sas és gazdája

A verseny

A verseny első szakaszában azt értékelik, hogy a madarak mennyire reagálnak a vadászok parancsaira. Egy közeli domb tetején egy asszisztens elengedi a madarat. A madárnak az a feladata, hogy a távolból felismerje gazdája hívását, és azonnal visszatérjen a vadászhoz, aki egy kőkör közepén áll. Ha a madár sikeresen teljesíti ezt a feladatot, továbbjuthat a verseny következő szakaszába.

Egy sas elkap egy madarat

A verseny egy másik része a sas vadászati képességeit értékeli, különösen a zsákmányszerzés képességét. Egy szőr- vagy bőrdarabot egy zsinórra erősítenek, és a zsákmányt imitálva körbe-körbe lóbálják. A sast arra képzik ki, hogy lemerüljön, kapja el a „zsákmányt”, és parancsra térjen vissza a vadászhoz. Ha sikeresen végrehajtja ezt a feladatot, akkor továbbjut a verseny döntőjébe.

Egy madár megpróbálja elkapni a zsákmányát

A szirti sas vadászat drága mulatság. Egy sas akár több ezer dollárba is kerülhet, korától, méretétől és nemétől függően. A nőstény sasok többe kerülnek, mivel nagyobbak és jobb vadásznak számítanak.

Egy juhász távolról szemléli, ahogy egy sas szárnyal a levegőben a verseny alatt

„A jövőben szeretnénk, ha a vadászok a repülőtéren dolgoznának, ahol a sasokat arra képeznék ki, hogy elűzzék a madarakat a reptérről. Ez a gyakorlat Európában széles körben elterjedt. Beszéltünk külföldi ornitológusokkal, és most készítünk egy programot, hogy ezt bevezessük Kazahsztánban is” – mondta Didar Bodes, a verseny egyik szervezője.

Vadász és madara

A döntő

A verseny utolsó szakaszában azt értékelik, hogy a vadászok hogyan képezik ki a sasokat az élő vad elejtésére. Didar Bodes szerint a győztesnek több követelménynek is meg kell felelnie. Mindenekelőtt a madár gyorsaságát, szépségét és viselkedését nézi vadászat közben. Emellett a vadásznak hagyományos öltözékben kell megjelennie.

Egy sólyom megpróbál elkapni egy nyulat a verseny során

Bár a segítők megpróbálják megmenteni a nyulakat a verseny alatt, általában már túl késő.

Egy versenyező vadászsólyom és a gazdája

A verseny idejére több jurtát építettek a madármegfigyelők és a nézők számára, ahol felmelegedhetnek és hagyományos kazah ételeket kóstolhatnak. „Nyolc birkát és három lovat vágtunk le erre a versenyre” - mondta el Tursyn, Akai Nusipbekov lakos.

A madarászok hagyományos kazah ételeket fogyasztanak a versenyek közötti szünetben

Az idei versenyen három győztest hirdettek ki, mindannyian Kazahsztánból valók. A helyiek remélik, hogy a verseny jövőre is visszatér, több turistát és üzletet hozva, és egyben tisztelegve a nomád népek ősi hagyománya előtt.

Szöveg és képek: Petr Torosenko