Irán bejelentette a megtorló akció lezárását, Izrael válaszlépéseket helyezett kilátásba

Megrongálódott autó Izraelben az iráni rakétatámadások után, 2024. október 2-án

Az iráni külügyminiszter közölte, hogy lezárták az Izrael elleni rakétatámadásaikat, ám ha a zsidó állam megtorló lépést tesz, még keményebb lesz a válasz.

Irán október 1-jén az eddigi legnagyszabásúbb rakétatámadását indította meg Izrael ellen, válaszul a szövetségesének számító Hezbollah fegyveres szervezet elleni dél-libanoni hadjáratra. Erre reagálva az Egyesült Államok és Izrael is megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba.

Az iráni diplomácia vezetője azt írta az X-en, hogy kizárólag „katonai és biztonsági helyszíneket” vettek célba, amelyeknek szerepük van „a gázai és a libanoni népirtásban”, a művelet pedig önvédelmi jellegű volt az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján. „Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük. De ha a cionista rezsim megtorló lépéseket tesz, akkor a mi válaszunk még keményebb lesz” – figyelmeztetett Abbász Aragcsi.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli haderő korlátozott szárazföldi katonai műveleteket indított Libanonban

Az iráni Forradalmi Gárda előzőleg hangsúlyozta, hogy a rakétatámadásokkal a Hezbollah-vezér Haszan Naszr Alláh előző heti meggyilkolását bosszulták meg.

A Hezbollah politikai párt és fegyveres szervezet is egyben, Dél-Libanon nagy részét ellenőrzi. Az Egyesült Államok terrorcsoportnak tartja, az Európai Unió csak a fegyveres szárnyát tette feketelistára.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő arról számolt be, hogy légvédelmük elfogta a kilőtt körülbelül 180 rakéta nagy részét, bár néhány lövedék az ország középső és déli részén becsapódott. A lakosság a támadáshullám után egy órával elhagyhatta az óvóhelyeket. A repeszektől két ember könnyebben megsérült, a ciszjordániai Jerikóban pedig egy palesztin meghalt; egy megsemmisített rakéta lehulló darabjai találták el – tudatták a helyi hatóságok.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára rendkívül ülést hívott össze a közel-keleti helyzet megvitatására.

Szárazföldön is megindult az izraeli hadsereg, sok a halálos áldozat Dél-Libanonban

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök nagy hibának nevezte a támadást, amiért Teherán „meg fog fizetni (…) Aki megtámad minket, azt mi is megtámadjuk” – szögezte le.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy egyeztetni fog Netanjáhúval a válaszlépésekről. Arra a kérdésre, hogy mi lenne ez a válasz, így felelt: „Erről most is aktívan tárgyalunk.” Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is elítélte az általa „felháborító agressziónak” minősített iráni akciót, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pedig aláhúzta, hogy „súlyos következményei” lesznek. Hozzátette, hogy a rakétazáport sikerrel elhárították, hatástalannak bizonyult, ami az amerikai és az izraeli katonai képességeket dicséri. Megerősítette, hogy „az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izraelt”.

Az izraeli rendőrség arról tájékoztatott, hogy legalább hat ember meghalt és kilencen megsebesültek egy lőfegyveres és késes terrormerényletben Tel-Avivban. A két palesztin támadót civilek segítségével semlegesítették. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót.

Miközben Izraelben az emberek óvóhelyre húzódtak a rakétacsapások miatt, Iránban ünneplő tömeg lepte el az utcákat számos városban. Sokan a Hezbollah sárga zászlaját lengették, mások a meggyilkolt terrorvezér portréját tartották a magasba.

Van, ahol meg sem említik, máshol nemzeti gyászt rendeltek el a Hezbollah-vezér halála miatt

Kamala Harris amerikai alelnök, egyben demokrata párti elnökjelölt, aki a washingtoni Fehér Házban követte a fejleményeket, destabilizáló, veszélyes erőnek” nevezte Iránt a Közel-Keleten.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője kiemelte, hogy az első jelentések szerint Izraelnek sikerült elfognia a beérkező rakéták többségét, minimális kár keletkezett. Arra is kitért, hogy két amerikai romboló mintegy tucatnyi elfogórakétát lőtt ki a védekezés részeként. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az iszlám köztársaság most nagyjából kétszer annyi rakétát lőtt ki Izraelre, mint áprilisban.

Az iráni Forradalmi Gárda azt állította, hogy három katonai támaszpontot céloztak Tel-Aviv környékén, valamint arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael megtorló akció mellett dönt, Irán válasza még pusztítóbb lesz.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet hősiesnek nevezte az iráni légicsapásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a Hezbollah, az Izrael ellen harcoló, iráni támogatású csoport?

A világ vezetői a feszültség csillapítására, tűzszüneti tárgyalásokra szólították fel a szemben álló feleket. António Guterres, az ENSZ főtitkára élesen elítélte „a közel-keleti konfliktus kiszélesedését”, a régióbeli „eszkalációt az eszkaláció után. (…) Ennek véget kell vetni. Feltétlenül tűzszünetre van szükség” – közölte.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is fegyvernyugvást sürgetett, határozottan bírálva az iráni rakétatámadásokat, amelyeket Antony Blinken amerikai külügyminiszter is „teljesen elfogadhatatlannak” minősített.

Kedden az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „korlátozott és célzott” szárazföldi műveleteket indított Libanonban, ahol „súlyos harcok” folynak a Hezbollah fegyvereseivel. Izrael az elmúlt hetekben megsemmisítő légicsapásokat mért a milíciára, végezve gyakorlatilag a teljes felső vezetéssel.

Your browser doesn’t support HTML5

Videón az iráni rakétatámadás