Irán nukleáris energiát akar, nem fegyvert – jól haladnak a tárgyalások Bécsben

Irán vezetője, Ali Hámenei beszédet mond a tévében Teheránban 2022. február 17-én

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah kijelentette, hogy Teheránnak atomenergiára van szüksége, nem fegyverekre. Közben az áttörés jelei mutatkoznak a világhatalmakkal kötött, mérföldkőnek számító atomalku újraélesztéséről szóló hosszas tárgyalásokon.

Az állami televízióban február 17-én sugárzott beszédében a keményvonalas Hámenei, aki Iránban a végső vallási és politikai hatalom letéteményese, azt mondta: Teheránnak „gondolnia kell a holnapra”, és „előbb-utóbb sürgősen szükségünk lesz békés atomenergiára”.

Bécsben tárgyalások folynak a 2015-ös iráni atomalku (JCPOA) újraélesztéséről, amely azért jött létre, mert az országok attól tartottak, hogy Teherán nem mond igazat nukleáris programjának céljairól.

Az Iránnal folytatott közvetlen megbeszéléseken Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország tárgyalói vesznek részt. Az Egyesült Államok közvetetten van ott, mivel Irán nem volt hajlandó személyes találkozóra az amerikai delegációval.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nagy hatótávolságú rakétát mutatott be Irán

Iránt az Egyesült Nemzetek Szervezete, valamint az Egyesült Államok és más országok egyre szigorúbb szankciókkal sújtották, mielőtt 2015-ben megállapodást kötött a legjelentősebb világhatalmakkal érzékeny nukleáris tevékenységének megfékezéséről a szankciók enyhítéséért cserébe.

Aztán Donald Trump elnök 2018-ban kivonta az Egyesült Államokat a megállapodásból, és újra bevezette a szigorú szankciókat, amelyek megtépázták Irán gazdaságát és valutáját.

Nyugati diplomaták a hét elején azt mondták, hogy az iráni atomalku újraélesztéséről szóló tárgyalások a végső fázisba értek, szerintük az egyezség karnyújtásnyira van.

„Most érkeztünk el a fordulóponthoz. Nem hetek, hanem napok kérdése” – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter február 16-án a parlamentben.

Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter február 14-én kijelentette, hogy közel a megállapodás az egyezség helyreállításáról, és egy teheráni sajtókonferencián azt mondta, hogy Irán „komolyan készen áll egy jó megállapodás megkötésére”.

Ehhez kapcsolódóan: A bárónő, aki lefényképezte az ötvenes évek Iránját
Készült a Reuters, az AP és az AFP beszámolóinak felhasználásával.